top of page
  • Nina Ilič

Api zobna pasta


Zobno pasto, kot jo poznamo danes, ljudje uporabljamo šele dobrih 100 let. Med prvimi pripomočki za čiščenje zob so bile lesene paličice - tako 'ščetko' je imel tudi Budda. S paličkami so si drgnili zobe ali so jih preprosto žvečili.

Začetek zobne paste naj bi bil v 18. stoletju, ko so si zobno pasto izdelovali iz v prah zdrobljenih živalskih zob, ki so jih zmešali s prežganimi kruhovimi drobtinicami. Kasneje, v 19. stoletju, so se osredotočili zgolj na oglje. Uporabljali so ga v obliki prahu.

Na koncu 19. stoletja je nastal prvi recept za zobno pasto, ki je bil osnova za razvoj zobne paste kot jo poznamo danes. Bistvena razlika je bila tudi v obliki: nič več le v tekoči obliki ali v prahu (do leta 1880) - nastala je gosta masa v tubi. Šele v 20. stoletju pa smo začeli dodajati sestavine za izboljšanje okusa zobne paste (npr. evkaliptusove liste).

Sestavine za Api zobno pasto so - seveda - kar se da zdrave in naravne:

- soda bikarbona (jedilna)

- kokosovo olje

- lipov med

- propolis

- skrivna sestavina

Soda bikarbona

Soda bikarbona je s svojo čistilno uporabnostjo nepogrešljiv del vsakega gospodinjstva. Za čiščenje in tudi umivanje so jo uporabljali že stari Egipčani. Nekateri jo tudi pijejo, saj alkalizira telo (deluje bazično).

Njeno kemijsko ime je natrijev hidrogenkarbonat (NaHCO3). Virusi in bolezni, kot so prehlad, gripa, rak in celo bolezni srca, najbolje uspevajo v kislem okolju. Če je naše telo dovolj alkalno, omenjeni povzročitelji bolezni ne morejo preživeti. Prav to je razlog, da jo mnogi priporočajo v pijači.

S sodo bikarbono tudi učinkovito odstranimo glive - lastnost, ki jo vsi, ki se udeležujete naših vrtnarskih izobraževanj in ekološkega načina vrtnarjenja, že učinkovito uporabljate v negi svojih pridelkov. Da, soda bikarbona je lahko uporabna kot naraven pesticid.

Še uporabna informacija za gospodinje: če doma zagori maščoba na štedilniku, lahko ogenj pogasite tako, da nanj posujete ščepec jedilne sode. Deluje tudi kot dezinfekcijsko sredstvo. Dodamo jo lahko tudi v pralni stroj ter tako okrepimo čistilno moč in nadomestimo sredstvo za mehčanje perila.

Uporabna je še za čiščenje otroških igrač, odmaševanje odtokov, čiščenje pesticidov s sadja in zelenjave, preprečevanje neprijetnega smradu v bioloških odpadkih, odstranjevanje neprijetnih vonjav iz preprog, pohištva in čevljev, peka peciva, lajšanje želodčnih težav in še in še.

Soda bikarbona je skratka z razlogom prva nujna sestavina api zobne paste.

Kokosovo olje

Kokosovo olje je izredno koristno in zdravo: deluje kot naravni antioksidant in je odlično naravno sredstvo za izboljševanje delovanja imunskega sistema, ima protivirusni in protiglivični učinek.

Kokosovo olje vpliva tudi na delovanje inzulina: organizem oskrbi z energijo, ki je podobna energiji, pridobljeni iz glukoze, ob tem pa nima negativnega učinka na krvni sladkor. Ker znižuje glikemični indeks zaužite hrane, posledično preprečuje nihanja krvnega sladkorja.

Ko govorimo o zobni pasti, je med pomembnejšimi lastnostmi kokosovega olja zagotovo protivnetno delovanje, ni pa zanemarljivo niti dejstvo, da odpravlja različna rakova obolenja in zagotavlja uspešno podporo v boju proti boleznim srca in ožilja.

Kokosovo olje je tako odlično negovalno olje in vezivo v api zobni pasti.

Lipov med

Lipov med čebele ustvarijo iz cvetličnega nektarja (medičine) ali iz izločkov žuželk, ki na drevesih srkajo drevesni sok. Čebele surovino predelajo, jo oplemenitijo z izločki svojih žlez in nato shranijo in pustijo dozoreti v satju. Med predstavlja zalogo sončne energije in gorivo življenja v čebeljem panju. Vsebuje dragocene hranilne snovi in je odličen vir zdravju koristnih farmakoloških učinkov.

Že v antiki je starim Grkom in Rimljanom lipa simbolizirala prijateljstvo in nežno, zvesto ljubezen. Tudi v slovensko zavest je simbolni pomen lipe močno zasidran - s svojo simboliko nagovarja vsakogar, ki se napoti po ljubljanski Poti spominov in tovarištva.

Lipov med odlikuje: protivirusno delovanje, antibiotično delovanje (naravni antibiotik), ima pa tudi antikariesno, čistilno in protivnetno učinkovanje. Poleg zaščite nudi organizmu tudi biostimulativni učinek, kar je še kako uporabno tudi v smislu zobne paste, saj se vsrkava v telo tudi skozi kožo in sluznico.

Lipov med se je med vsemi sortami medu izkazal za najbolj učinkovitega, ko govorimo o zdravju zob in dlesni.

Propolis

Propolis čebele pridelujejo iz drevesnih smol, ki jim dodajo izločke svojih žlez. Po zaslugi njegovih antibakterijskih lastnosti je propolis najpomembnejše zdravilo čebeljih družin. Na tem mestu ne gre pozabiti, da so njegovo veliko moč opazili tudi stari Egipčani in ga po zgledu čebel uporabljali pri balzamiranju.

Propolis je izredno učinkovit pri zdravljenju ran, vsebuje imunostimulacijske in raka uničujoče lastnosti. Njegova uporabnost je precej široka, od ušesnih in grlenih obolenj do dihalnih stisk. Na tem mestu se bomo osredotočili na njegovo odličnost v boju proti aftam, herpesu, vnetjem in razjedam v ustih ter bakterijam, ki povzročajo karies.

Api zobno pasto dobimo z vmešanjem zgoraj naštetih sestavin v pravem vrstnem redu (kot so naštete), v pravem razmerju, do prave strukture maziva. Za pravilno doziranje in strukturo priporočam in vabim, da se udeležite naše naslednje delavnice Api zobna pasta (spremljajte naše objave ali se naročite vnaprej), saj je razmerje sestavin odvisno od starosti ciljne publike.

Lahko pa me tudi kontaktirate >>

Api zobna pasta je izredno učinkovita še posebej pri ljudeh vseh generacij, ki so iz različnih (tudi sladkosnedih) razlogov nagnjeni k obolenjem v ustni votlini. Njene sestavine so našemu telesu prijazne in mu predstavljajo biološko podporo brez negativnih stranskih učinkov.

Aha, seveda, še skrivna sestavina!

Skrivna sestavina je odvisna od vsakega posameznika in je zatorej ne morem splošno javno podati. Tudi za to informacijo bo potrebno na osebno izkušnjo naše delavnice Api zobna pasta. Kontakt >>

153 views
ŠE SVEŽE
Arhiv
bottom of page