top of page
  • Nina Ilič

MedaPolnaSkleda na ekskurziji


Na prvo marčevsko nedeljo v letu 2020 je vsem, ki delujemo v Centru za občebelarske dejavnosti MedaPolnaSkleda, vodja centra in čebelarka Simona Gostinčar pripravila odlično ekskurzijo. (Hvala!)

Začelo se je s čudovito knjigo, ki sem jo dobila v dar - za osebno zanimanje in delo. (Obožujem knjige!) Priznam, da je bila prav ta knjiga tista, ki me je cel izlet držala v veselem pričakovanju. (Res obožujem knjige. Za vohanje in tipanje in gledanje in branje.)

Prva postaja je bila globoka. Našli smo kamen in brali na njem ime, ki ni zapisano. In ja, tako skrivnostna bom tu tudi ostala.

Druga postaja je bila v Šmarju-Sap, v muzeju Čebelarstva Koželj. To zagotovo je obisk, ki naredi vtis. (Če si čebelar in se te obisk tega muzeja ne dotakne, se lahko kar obrneš {na peti} in greš počakat v grob, ker si že mrtev.)

Ogledali smo si opremo za prevoz čebel na pašo, stare kranjiče in cekarje, poslikave na panjih, knjige, ki s starostjo vzbujajo spoštovanje in opremo za tisk čebelarskih slik, pripravo za smukanje cvetnega prahu, leseno točilo za med, pripomočki za rokovanje s satnimi okvirji, vabilo Emila barona Rotsch¨utza in še in še.

Zanimivo, kako se v nekaterih točkah tehnologija čebelarjenja spreminja skozi čas in še bolj zanimivo, kako se v mnogih točkah ne.

Zelo lep sprejem in zanimivo vodenje po zbirki. (Hvala!) Vsekakor bi še kdaj prišla. (Tudi med je dober.)

Tretja postaja je bila Magdalenska gora. Na dogovorjenem mestu se nam je pridružil vodnik - zgodovinar, ki nam je povedal o zgodovini kraja in karakteristikah prvih prebivalcev. Lepo je bilo.

Bil je navdihujoč izlet, ki se je zaključil z okusnim kosilom v najljubši restavraciji naše najmlajše članice. Se že veselim naslednjega.

9 views
ŠE SVEŽE
Arhiv
bottom of page