top of page

Enejin medoviti vrtiček



Enejin medoviti vrtiček je nastal v aprilu 2015 in je bil predstavljen javnosti ob Dnevu Zemlje, 22. aprila 2015. Ogled je ob vnaprejšnjem dogovoru mogoč skozi vse leto.

Vrt je namenjen predvsem divjim opraševalcem in medonosni Kranjski sivki, otrokom, vključenim v projekt Serija delavnic za razvoj empatije in ustvarjalnosti in zainteresirani lokalni skupnosti. Gre za praktično predstavitev pomena narave, vseh živih bitij in rastlin ter preplet vsega tudi za človekovo bivanje.

Sestavlja ga urbani vrtiček, sadovnjak, mini gozdiček in učno igrišče.

Pri nastanku urbanega vrtička so sodelovali otroci, prostovoljci in Zavod za razvoj empatije in ustvarjalnosti Eneja, socialno podjetje. Rastline so bile delno kupljene, delno donirane, za financiranje, izvedbo in organizacijo je skrbel Zavod Eneja. Na majhnem koščku zemlje so zasajene medovite rastline - začimbnice, zdravilna zelišča in zelenjadnice.

Enejin medoviti vrtiček je zasnovan kot medovita terapevtska točka za medgeneracijsko učenje in apiterapijo, saj se ob njem nahajajo različna sedišča z mizami, hotel za žuželke, ptičja krmilnica in občasno tudi terapevtske živali.

Terapija s pomočjo živali je del širše slike - ekoterapije. Ekoterapija se v najglobljem pomenu dotika zdravilnih in psiholoških prednosti, ki jim botruje preživljanje časa v naravi in naravnih okoliščinah.

Terapija s pomočjo živali je komplementarna in interdisciplinarna veda. Uradno je uvrščena med druge zdravstvene dejavnosti, kjer so tudi podporne terapije, kot na primer fizioterapija, a dejstvo je, da terapija s pomočjo živali preseže to opredelitev, saj pri uporabnikih merimo pozitivne napredke tudi na področjih izven zdravstva (npr. izobraževanje).

Enejin medoviti vrtiček spodbuja ustvarjalno razmišljanje skozi različne učne metode in skozi pozitivno izkušnjo gospodarjenja z zemljo. Enejin medoviti vrtiček vsem deležnikom omogoči trajnostni razvoj, ki pomeni prispevek k zadovoljevanju družbenih potreb v javnem interesu ter dostopnost otrokom do raznolikih aktivnosti, ki na inovativen način združuje elemente sonaravnega razvoja, ozelenjevanja, ohranjanja avtohtone Kranjske sivke skozi aktiven, otrokom prijeten pedagoški program.

Zaradi vse večjega poseganja v naravo je okrnjen živalski in rastlinski ekosistem, zato v Zavodu Eneja prihajamo na pomoč z namestitvijo prvega hotela za žuželke. Seveda hotel za žuželke ni koristen samo za človeka, saj z njim nekoliko 'upravljamo' z žuželkami tako, da koristne zadržimo v bližini vrta in sadovnjaka ter jih tako številčno krepimo.

Hotel je koristen tudi žuželkam, ker jim omogoča primeren življenjski prostor - pomagamo jim preživeti. Divji opraševalci so še posebej koristni za opraševanje takrat, ko medonosne čebele ne izletavajo na pašo.

Posebna značilnost vrta: igrala za najmlajše. Ob posvetitvi zdravemu načinu življenja, zdravemu načinu prehranjevanja in varstvu okolja se obiskovalci lahko spomnijo na vzgojo za trajnostni razvoj. Otrokom naj bo med učenjem lepo in prijetno - med pridobivanjem novih, poučnih izkušenj se lahko sproščeno poigrajo.


Izpostavljeni vrtovi
Pustolovska pot
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page