top of page

Medoviti vrt na Grbi


Medoviti vrt na Grbi je nastal v mesecu maju 2016; javnosti je bil predstavljen 7. junija 2016 in služi kot izobraževalna lokacija z elementi vrtnarskih in čebelarskih praks. Ogled je mogoč skozi vse leto. Namenjen je predvsem divjim opraševalcem in medonosni Kranjski sivki, zainteresirani lokalni skupnosti, vzgojno-izobraževalnim institucijam, varstveno delovnim centrom ter vsem družinam in delovnim kolektivom, ki se pod vodstvom Zavoda Eneja podajo na pustolovsko doživetje.

Gre za praktično predstavitev pomena narave, vseh živih bitij in rastlin ter preplet vsega tudi za človekovo bivanje.


Pri nastanku so sodelovali otroci, prostovoljci, Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016 in Zavod za razvoj empatije in ustvarjalnosti Eneja, socialno podjetje. Na javni površini MOL so zasajene medovite rastline - začimbnice, zdravilna zelišča in zelenjadnice.


Medoviti vrt na Grbi je zasnovan kot atraktivna in obenem umirjena točka za oddih, umik od stresnega sveta, saj se tik ob njem nahajata dve estetski klopci z mizo, termometer, poštni nabiralnik, krmilnica za ptice in hotel za žuželke.


Zaradi vse večjega poseganja v naravo je okrnjen živalski in rastlinski ekosistem, zato v Zavodu Eneja prihajamo na pomoč z namestitvijo prvega hotela za žuželke. Seveda hotel za žuželke ni koristen samo za človeka, saj z njim nekoliko 'upravljamo' z žuželkami tako, da koristne zadržimo v bližini vrta in sadovnjaka ter jih tako številčno krepimo.

Hotel je koristen tudi žuželkam, ker jim omogoča primeren življenjski prostor - pomagamo jim preživeti. Divji opraševalci so še posebej koristni za opraševanje takrat, ko medonosne čebele ne izletavajo na pašo. S tem konstruktivno prispevamo k varovanju narave.

Posebna značilnost vrta: poštni nabiralnik. V poštnem nabiralniku obiskovalci lahko oddajo svoje vtise, pismo, katero želijo, da ga objavimo na naših spletnih straneh, risbico otroka na temo zdrave prehrane in opraševalcev, želje po pustolovščini, prilagojeno prav njim (npr. pustolovščina v počastitev obletnice poroke, pustolovščina za rojstnodnevno zabavo, ...).


OPOMBA

Zaradi vandalizma na vrtu trenutno ni poštnega nabiralnika in sedišč. Sanacijo načrtujemo naslednjo pomlad.


Izpostavljeni vrtovi
Pustolovska pot
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page