top of page
  • Ekipa Zavoda Eneja

1. mednarodna strokovna konferenca Api-pedagogy

Updated: Sep 16, 2022


Zavod za razvoj empatije in ustvarjalnosti Eneja je v sodelovanju z Mestno občina Ljubljana in Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport v proslavitev World Bee Day / Svetovnega dne čebel 2022 v sredo, 18. maja 2022 organiziral 1. mednarodno strokovno konferenco Api-pedagogika, pri čemer je skladno s pogodbo zagotovil udeležbo 30-im udeležencem.


5. svetovni dan čebel smo proslavili izobraževalno; pedagoški program Api-pedagogika s pomočjo čebel optimizira razvoj otrok v njihovi celoti, saj pozitivno učinkuje na njihov čustveno-motorični, psihosocialni in kognitivni razvoj. Otroci razvijajo naklonjenost do narave in čebel, kar zagotavlja zdravo sobivanje človeka in čebele v prihodnjih rodovih.


1. mednarodne konference Api-pedagogy je gostila 30 udeležencev iz 5-ih držav. Vsebine so predstavili vabljeni strokovnjaki in predstavniki lokalnih skupnosti iz Slovenije, Portugalske in Poljske:

  • prof. dr. Jernej Letnar Černič (dekan Evropske pravne fakultete, Slovenija) - Človeško dostojanstvo kot temelj pluralne ustavne demokracije

  • prof. dr. Janko Božič (izredni profesor na Univerzi v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za biologijo, Slovenija) - Šolski čebelnjak kot orodje za vpogled v biotsko raznovrstnost

  • mag. biologije Ana Lirio (Amarante, okoljska vzgoja, Portugalska) - Amarante, okolju in čebelam prijazno mesto

  • Natalia Majewska (Bydgoszczy, Poljska) - Izobraževanje čebel in Čebelja pot v mestu Bydgoszcz

  • Nina Ilič (Zavod za razvoj empatije in ustvarjalnosti Eneja, Slovenija) - Problematika radikalizacije in nasilnega ekstremizma, ki predstavlja grožnjo demokraciji in človekovim pravicam

  • Branka Trčak (Mestna občina Ljubljana, Slovenija) - Čebela v Ljubljani

  • Ana Katarina Ziherl (Tehniški muzej Slovenije, Slovenija) - EU projekt Okus Evrope

S pozdravnim nagovorom je počastil udeležence dr. Peter Kozmus, univ. dipl. inž. zoot., strokovni vodja PRO ČZS in podpredsednik Apimondie, strokovne vsebine primerov dejavnosti pa so predstavili Ina Stojanović (Vrtec Otona Župančiča Ljubljana), Urša Mak (Vrtec Miškolin), Maja Grenko (OŠ Frana Roša) ter Mateja Funkl in Samuel Kranjc (Vrtec Galjevica).


1. mednarodna konfrenca Api-pedagogika 2022 je prikazala primere uspešne desiminacije dobre prakse v evropska mesta in znotraj Slovenije. Udeleženci so poleg primerov dobre prakse spoznali tudi družben učinek Api-pedagogike: uspešen odgovor evropskih lokalnih skupnosti na izzive trajnostnega razvoja.


Dogodek je potekal preko spleta v angleškem jeziku.24 views
ŠE SVEŽE
Arhiv
bottom of page