top of page
  • Nina Ilič

Skrb za zdravje v vrtcu


V vrtcu Lunba se dobro zavedamo, kako pomembna sta skrb za zdravje in odgovoren pristop pri zagotavljanju le-tega.


Jasno je, da se obolenjem ne da povsem izogniti – lahko pa jih nekako 'držimo na vajetih'.


To pomeni, da z odgovornim ravnanjem in optimalno higieno dokazano lahko naredimo veliko za zdravje vseh vključujočih - otrok, strokovnih delavcev in staršev.


Smernice, ki naj jih upoštevamo vsi, ki v vrtcu Lunba prihajamo v kontakt:

  1. Bolan otrok ne sodi v vrtec. Ko je malček bolan, ne more slediti programu, ne more se prijetno (za)igrati in pogreša toplino staršev, poleg tega prenaša povzročitelje bolezni (bakterije, zajedalci, virusi) še na druge otroke.

  2. Merilo za odločitev ali je otrok dovolj zdrav za vrtec ali ne, naj poleg vprašanj o nalezljivosti vključuje tudi vprašanje glede otrokovega počutja. Če je otrok očitno slaboten, močno utrujen in nerazpoložen, potem vsekakor potrebuje varno zavetje doma.

  3. Otrok naj ostane doma, če hudo kašlja, če ima vročino, če ima zagnojene oči, če piska pri dihanju, če ima obilen gnojen izcedek iz nosu, če je v zadnjih 24 urah več kot 2x bruhal in ima drisko (le-ta včasih nastopi nekaj dni kasneje), razen, če je že pojasnjeno, da vzroki te driske niso infekcijski (na primer driska zaradi alergije na hrano).

  4. Otrok naj se vrne v vrtec ko je spet zdrav, vsaj 2 dni brez vročine/driske/bruhanja ter ko se kašelj umirja.

  5. Umivanje rok (ob prihodu, pred obroki).

  6. Poučevanje otrok o pravilnem kihanju in kašljanju (obrnemo se stran od ostalih, roko pred usta: zgornji del podlahti, ne dlan).

  7. Redna in ustrezna higiena prostorov, vključno s kljukami na vratih.


Zavedamo se, da je včasih otroku težko optimalno pomagati, saj si pediatri niso enotni glede dodeljevanja bolniških dopustov za nego otroka. Včasih otroka po 48 urah antibiotika že pošiljajo v vrtec, čeprav je jasno, da otrok v tako kratkem času še ni zdrav. V takih primerih je očitno, da (zavarovalniška) uradna stališča priznajo pomembnost družbe (vidik nekužnosti), pomembnosti posameznega otroka pa ne (vidik njegovo splošno stanje in počutje).


Antibiotik resda zdravi, vendar tudi izčrpava organizem. Neredko ima za posledico drisko – antibiotik deluje antibiotično tudi na nas, ne samo na bolezenske klice, uničuje našo zdravo, naravno mikrofloro v črevesju. Če driske, ki je posledica jemanja antibiotika, ne zdravimo (probiotiki, večje količine popite vode), lahko otroku nakopljemo mnogo težje okrevanje zaradi dehidracije. Kar je toliko bolj verjetno, če je med vrstniki, ki jih kljub oslabljenosti skuša dohajati.


Na mestu je, da opozorimo še na to, da antibiotik uničuje tudi 'dobre' bakterije, kar ima za posledico tudi oslabljen imunski sistem in posledično večjo dovzetnost za morebitne dodatne okužbe.


Zato priporočamo, da je otrok doma do polnega okrevanja – ali vsaj v domači negi (dedki, babice, tete, ...). Naj bo ob vsem navedenem na prvem ali vsaj enakovrednem mestu počutje in zdravje vašega otroka.


Koristne povezave:


ŠE SVEŽE
Arhiv
bottom of page