top of page
  • Nina Ilič

Med in otroci? O ja!


Med je izredno bogato živilo, ki ga močno priporočamo tudi otrokom. Njegove najbolj bistvene sestavine za razvoj otroka so organske kisline, vitamini, minerali, ogljikovi hidrati in sladkorji. Slednji so pri uvajanju v redno prehrano morda še najbolj praktični, saj še dodatno pripomorejo k apetitu otroka - ne da bi ob tem kakorkoli ogrožali njegove zobe ali dlesni. Celo nasprotno: med učinkuje proti kariesno, za dlesni pa predstavlja odličen vir hranil.

Zaradi slednjega mnogi priporočamo - še posebno pri otrocih - uporabo medu namesto sladkorja.


Med kot samostojni dodatek k hrani uravnava zdravo peristaltiko, blagodejno deluje na želodček, s svojo sestavo pa neposredno izboljšuje kri (dviga nivo hemoglobina). Zaradi teh lastnosti ga priporočamo še posebno za anemične oziroma slabokrvne otroke, saj jim tako lahko pomagamo dosegati zdravo ravan apetita, boljšo kri, večjo moč organizma in posledično - boljše počutje otroka.


Med s svojimi učinkovinami (kalcij, kalij in drugi minerali) izredno ugodno deluje tudi proti rahitisu otrok. Prav tako koristi nosečnicam - tako pri dobrem zdravju matere kot tudi za optimalni razvoj otroka v njej. Vsekakor moram tu omeniti še koristnost medu v poporodnem obdobju, saj pospešuje laktacijo.


Nekateri malčki imajo velike težave z uriniranjem v posteljo. Med se je izkazal za učinkovitega celo pri premagovanju teh tegob! Žlička medu pred spanjem ima namreč dvojni učinek:

  • deluje pomirjujoče na živčni sistem otroka in

  • v telesu veže nase vodo in pomirja ledvice ter tako na naraven in telesu neškodljiv način pomaga pri zadrževanju tekočine v času spanja.


Pa še nekaj iz moje zakladnice: V obdobju nočnih mor pa lahko pomagamo svojemu otroku - pa tudi sebi - tako, da pred spanjem v blag čaj iz komarčka in sivke vmešamo žličko medu. Pazimo pa, da nikoli ne dajemo medu v vroč čaj, saj bi tako uničili njegove zdravilne učinkovine.



Koristne povezave:

Vir:

Dr sci Milanka Erski - Biljić, Dr med Aleksandar Biljić Erski; Pčelinji med, Beograd 2008 (Apiterapija, V)

ŠE SVEŽE
Arhiv
bottom of page