top of page
  • Nina Ilič

Temeljne vrednote v vrtcu Lunba


Kar otrok ponotranji v prvih treh letih svojega življenja, ga zaznamuje za celo življenje. Spoznanja in učenje v tem obdobju oblikujejo temelje za razvoj njegove osebnosti. Zato delo v vrtcu Lunba pomeni veliko odgovornost.

V prvih dveh letih je otrok v tako imenovani senzomotorični fazi razvoja. Bistveno je zaznavanje, spoznavanje s pomočjo gibanja in vseh petih čutil - svojo okolico intenzivno spoznava z vsemi razpoložljivimi čutili, z usti, nosom, ušesi, očmi, s kožo po celem telesu. Vsa doživeta izkustva skozi sočasni motorični razvoj omogočajo razvijajočim se možganom ustvarjanje vedno več novih in vse bolj specializiranih živčnih povezav, kar je tisto, kar v kasnejših obdobjih omogoča optimalen miselni in duševni razvoj.

Potrebe otrok prvega starostnega obdobja (1 - 3) zato poleg prijetne dnevne rutine, ustrezno opremljenih prostorov, sodelovanja z družinami otrok in zagotavljanja dejavnosti, ki prednostno spodbujajo pridobivanje pozitivnih izkušenj motorično-senzoričnih sfer, neobhodno stremijo k zaposlovanju izključno osebnostno, predvsem čustveno, spoznavno, socialno in moralno zrelega pedagoškega profila.

Heterogenost oddelka (razpon 1 - 3) je najbolj naravna oblika skupine, ki tako predstavlja optimalno prvo razširjeno socialno mrežo. Potrebi po gibanju in igri sta primarni potrebi vseh otrok, ki obenem pogojujeta spoznavanje, učenje, stik z okoljem ter izhodišče za razvoj samopodobe in gradnjo samozavesti.

Pedagoško delo po Kurikulumu za vrtce obvezuje pedagoške delavce k širokemu spektru organiziranih in prostih dejavnosti na vseh področjih predšolske vzgoje in izobraževanja, ki so jezik, gibanje, umetnost, narava, družba in matematika. V vrtcu Lunba (so)ustvarjamo z otroki na strokoven in obenem igriv način, tako, da v dejavnostih povezujemo posamezna področja razvoja ter jih tudi specifično krepimo.

Razvoj in učenje človeka se začne v prenatalnem obdobju ter je najintenzivnejše v celotnem predšolskem obdobju, zato je kljub začetnim omejitvam v stopnjah miselnega razvoja neodgovorno zanemarjati tako imenovani moralni razvoj, saj otroci na nezavednem nivoju intenzivno zaznavajo (in ponotranjajo) pojave in pojme, ki jih v kasnejših obdobjih opredeljujemo kot prav in narobe oziroma sistem vrednot.

Temeljne vrednote, na podlagi katerih gradimo odnose in vzdušje v vrtcu Lunba, so tako:

  • ljubeč, naklonjen odnos do sveta,

  • prijateljstvo,

  • sodelovanje,

  • sobivanje z naravo in živalmi,

  • odgovornost,

  • pozitivna naravnanost,

  • zdrav način življenja,

  • zdrav način prehranjevanja,

  • iskrenost,

  • transparentnost,

  • spoštovanje,

  • z lastnim prispevkom zagotavljati optimalno ugodne pogoje za popolnoma vse - vse otroke, vse živalice, vse rastlinice, vse sodelavce.

Viri:

Kristjansson, Kristjan, Učenje čustvene vrline: postkohlbergovski pristop, Čustva, Časopis za kritiko znanosti, 2010

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Urad za razvoj izobraževanja, Kurikulum za vrtce, 2013

Vončina, Brigita, Razvojna psihologija in Razvoj in učenje predšolskega otroka, 2012

http://www.cvzu-podravje.si/images/stories/dokumenti/razvoj_in_ucenje-5-6-srecanje.pdf

246 views
ŠE SVEŽE
Arhiv
bottom of page