top of page
  • Nina Ilič

Terapija s pomočjo živali v vrtcu Lunba

Za večji prikaz slike in razlago kliknite na izbrano sliko.

Terapija s pomočjo živali je v Zasebnem vrtcu Lunba del rednega pedagoškega programa. To pomeni, da imajo naši varovančki reden stik z različnimi živalmi - na različne načine, vse organizirane dejavnosti pa imajo skupno izhodišče: skozi pedagoški pristop ustvarjati optimalno okolje za vsestranski razvoj otrok.

Za predšolsko obdobje - še posebno pa za prvo starostno obdobje - je bistveno zaznavanje, spoznavanje življenja s pomočjo gibanja in aktivno uporabo vseh čutil. Vsa doživeta izkustva skozi sočasni motorični razvoj omogočajo razvijajočim se možganom ustvarjanje vedno več novih in vse bolj specializiranih živčnih povezav, kar je tisto, kar v kasnejših obdobjih in zdaj omogoča optimalen miselni in duševni razvoj.

V vrtcu Lunba terapijo s pomočjo živali uporabljamo v obeh njenih sklopih: AAA (aktivnosti s pomočjo živali) in AAT (terapija s pomočjo živali). Sonaravna vzgoja pa boža naša srca, ko živimo njene blagodejne učinke (glej napise ob slikah).

Delo v vrtcu zahteva skrbno pripravljen, strokoven vzgojno izobraževalni pristop, ki poleg same dejavnosti in priprave nanjo predvideva in izvaja tudi ustrezno higiensko-zdravstveno prakso.

Terapevtsko žival mora voditi za to usposobljen vodnik terapevtske živali (vkolikor gre za domačo žival), le-ta pa mora biti dovolj redno veterinarsko oskrbljena, pregledana in cepljena po aktualni zakonodaji.

Po terapiji s pomočjo živali v igralnici je potrebno igralnico prezračiti, poskrbeti za čistočo površin ter osebno higieno rok in obraza otrok in osebja (slednje seveda tudi ko gre za AAT zunaj igralnice).

Ustrezni pedagoški in higienski ukrepi so tisti, ki omogočajo bogastvo teh izkušenj za otroke v mnogih vrtcih občasno, v našem pa celo kot del rednega pedagoškega programa.

123 views
ŠE SVEŽE
Arhiv
bottom of page