top of page
  • Nina Ilič

Zeliščarji v Enejinem medovitem vrtičku


Včeraj smo se z otroci v vrtcu Lunba igrali kmetijo. In sicer zeliščarsko kmetijo. Smo bili sami zeliščarji. Temeljito smo raziskali Enejin medoviti vrtiček in ugotavljali, kaj vse uporabnega lahko najdemo na njem.

Našli smo ogromno zakladov. Pravzaprav jih je bilo toliko, da se vsem sploh nismo mogli posvetiti v enem dnevu.

Vsak si je nabral zelišča po svojem zanimanju (izhajajoči predvsem iz vidnih, vohalnih in dostopnih vtisov), starše pa smo pocrkljali z informativnim gradivom:

Trpotec

Že znani zeliščar pater Simon Ašič je uveljavljal dejstvo, da mora v vsakem gospodinjstvu vedno biti zaloga KRRT - kopriva, rman, regrat, trpotec.

Trpotec deluje antibiotično, zato je odličen za celjenje poškodb (morda še kdo pomni šolo iz otroštva: če si v igri podrgneš koleno, potolci trpotčev list in ga položi na rano). Poleg tega bolj kakor katerokoli zelišče trpotec čisti kri, mehur, ledvice, pljuča, želodec. Zato ga najbolj priporočamo ljudem s šibkim glasom, bledičnim, tistim, ki so stalno hripavi in večno pokašljujejo.

Še posebno odličen je za otroke, saj z njim pomirjamo črevesno vnetje, prav tako pa ga lahko uporabimo za bolne oči in ušesa. Če ga namočimo v oljčno olje, pa ga lahko uporabljamo pri srbenju kože pri pikih insektov.

Malina

Čaj iz listov blaži črevesna vnetja, ukroti drisko in grižo, ustavlja in čisti kri, ureja menstruacijo, pospešuje potenje, zdravi kožne bolezni in prežene katarje. Kitajke ta čaj zelo čislajo pri nosečnosti, ker preprečuje splav, lajša nosečnost in porod.

Zdravniki dostikrat priporočajo uživanje srčnim bolnikom in bolnikom, ki trpijo za različnimi boleznimi živčevja, ker dokazano preprečujejo nervozo in uravnavajo hormonska neravnovesja. Poleg tega pa vas s svojimi jagodami napolni z energijo in s svojim vonjem pomirja vaš celotni organizem.

Vsebuje velike količine vitamina A in rutina (naravni flavonoid in antioksidant), zato je odlično naravno sredstvo proti okvaram oči in za izboljševanje vida. Vsebuje več zdravilnih in koristnih snovi kakor kivi, paradižnik ali brokoli. Vsebuje tudi pomembno sestavino: elaginsko kislino, ki preprečuje nastajanje rakavih celic. Tovrstna kislina je še posebej cenjena, ker je odporna na mraz ali visoke temperature.

Med

Medu so od nekdaj pripisovali posebne moči –simbolizira nesmrtnost, ponovno rojstvo, podeljeval naj bi možatost, rodovitnost, uporabljali so ga kot žrtveno hrano in ga darovali najvišjim bogovom in duhovom. Uporabljali so ga tudi za balzamiranje, ker so ga od nekdaj poznali kot nepokvarljivega. V duhovnem smislu med simbolizira božjo besedo, vibracijo.

Med je koncentrirana polnovredna biološka hrana. Sodobne kemične in biološke analize ugotavljajo, da med ne obremenjuje organizma z dodatno presnovo. Za otroke je to že pripravljena hrana, ki jo organizem vsrka v celoti in se vključuje v njegove življenjske funkcije.

Posebej ga priporočamo ljudem s povečanim fizičnim ali psihičnim naporom, pa tudi tistim, ki po bolezni potrebujejo fizično okrevanje.

Žajbelj

Žajbljev čaj ima antibiotičen učinek. Čisti dihala, vneto grlo in žrelo, vnete mandlje, ustno sluznico. Blagodejno čisti pljuča in nahod. Krepi zdravje zob in preprečuje slab zadah iz ust. Blaži vnetja in težave v celotnem prebavnem traktu.

Zanimivost: rahel čaj pospešuje potenje, medtem ko ga močan čaj zadržuje oziroma preprečuje.

Lahko ga uporabimo tudi v kulinariki, kot kopel (predvsem za mehur in kožne bolezni) ali kot kadilo.

Meta

Meta vsebuje veliko kalija, vitamina A in vitamina C.

Verjetno je najbolj znana po svojem pomirjevalnem učinku, saj pomirja živce in jih krepi. Vpliva na izločanje žolča, seča in želodčnih sokov. Pomirja bruhanje in je nadvse učinkovita pri pomirjanju razdraženega želodca (trebušna viroza ali stres). Odlična je tudi kot antiseptik pri obolenjih dihal.

Meta je krepčilna, zato je čudovita za rekonvalescente ali otroke šibkega zdravja.

Odlična je kot čaj, uporabimo pa jo lahko tudi kot kopel ali v kulinariki.

Marjetica

Marjetica – čudežno zelišče, ki uspeva skoraj povsod pomaga proti putiki ter neredni in boleči menstruaciji, saj blaži bolečine in krče (tudi pri vnetem črevesju in želodcu). Poleg tega tudi pospešuje presnovo v organizmu ter čisti kri.

Bogata je je s C vitaminom, saponini, čreslovinami, sluzmi, grenčinami in eteričnim oljem, vsebuje pa tudi oksalno, ocetno in vinsko kislino.

Za otroke je verjetno še najpogosteje uporabna zaradi svojega ugodnega delovanja na pljuča pri bronhitisu ali pa zaradi blahodejnega učinka pri izkašljevanju.

Odlična je kot spontan prigrizek (okus spominja na korenčka), masažo, za tinkturo, čaj uporabimo pa jo lahko tudi v kulinariki.

Sivka

Glavna učinkovina sivke je eterično olje, ki učinkuje antiseptično, pomirjevalno in antibiotično. Pomaga pri celjenju ran ter spodbuja imunski sistem in regeneracijo.

Kot čaj najbolj očiščevalno deluje na glavo, posebno pri boleznih oči in ušes ter glavobolu. Poleg tega ustavlja hude driske, ki jih povzročajo vrenja v prebavilih. Zaradi vseh naštetih učinkov je odlična tudi za otroke, vendar pazimo, da so koncentracije izredno blage, saj močno učinkuje.

Uporabna je v kulinariki, kot kopel (tako učinkuje krepčilno), kozmetiki, kot dišava.

Rman

V prvi vrsti zdravi dihala in sicer tako, da vpliva na dotok krvi v srce. Rman je zdravilen tudi za črevesje in želodec ter motnje v jetrih.

Ugodno deluje na ledvice; je diuretik, vendar brez dražilnih motenj. Rman tudi zadržuje napredovanje sladkorne bolezni v njenih začetnih fazah. Njegovi najboljši aduti so flavonoidi, čreslovine, mineralne snovi in seveda eterično olje.

Odličen je proti srbežu pri pikih žuželk (kot čaj ali zmečkana sveža rastlina) ter za nego svežih udarnin in odrgnin (kot čaj). Slednje in dejstvo, da pomaga proti neješčosti, ga uvršča med najbolj uporabna zelišča za otroke.

Upoben je v kulinariki, kozmetiki, masaži.

59 views
ŠE SVEŽE
Arhiv
bottom of page