top of page
  • Nina Ilič

Čist v vrtec - umazan iz vrtca


Za otroke celotnega predšolskega obdobja sta izrednega pomena dve najpomembnejši stvari:

  • razvoj skozi gibanje

  • razvoj skozi senzorične izkušnje.

Ko gre za otroke od 11 mesecev do 2 let zgoraj navedeno lahko le še odebelimo in trikrat podčrtamo. Predvsem tem so namenjene te misli.

Ljudje smo del narave ne glede na to ali se tako tudi počutimo ali živimo. Za nas veljajo naravne zakonitosti scela - pa tudi v razvoju. Učeči se možgani otroka se učijo in razvijajo (ter s tem razvijajo sposobnosti posameznika v odrasli dobi) na podlagi izkušenj. Velika večina njih se lahko krepi in ustvarja nove in nove živčne povezave v možganih zgolj skozi naravne zakonitosti. V predšolskem obdobju to pomeni čim več izzivov za vseh 5 čutil ter priložnosti za gibanje na 101 način.

Naloga strokovnih delavcev v vrtcu je med drugim: osamosvajanje otroka. Pri oblačenju. Pri slačenju. Pri vzpostavljanju lastnih rešitev in uveljavljanju svoje volje. Pri sodelovanju (timski duh). Pri hranjenju.

Enoletni otrok, ki odhaja iz vrtca domov vedno čist in brez umazanih oblačil, ni v optimalni oskrbi. Za otroke do 18. meseca starosti je esencialnega pomena spoznavanje sveta in raziskovanje, ki čimbolj aktivira vsa njegova čutila. To vključuje tudi eno najpomembnejših področij življenja: prehrano. Otrok mora med postopnim navajanjem na kulturo hranjenja (uporaba pribora in vrednota čistoče) hrano spoznavati in okušati na vseh nivojih: z otipom, vohom, okusom, stimulacijo vidnih dražljajev in tudi sluhom.

Kaj to pomeni? To pomeni, da se otrok dobesedno bolje razvija, če v svoji skrbnosti pomoči ne pretiravamo preveč ter mu pustimo, da - kolikor je možno - izvaja hranjenje sam. Medtem, ko mu ponujamo žlico, mu omogočimo, da pridobiva izkušnje glede barv, konsistence in strukture živil. Neka hrana teče, neka ostane na krožniku. Neka v ustih šumi glasneje, neka skoraj nič. Zanimiva je razlika občutka v prstih, ko stisneš solato ali pa kuhan grah, ipd.

Otrok, ki ima kdaj umazane čevlje, je izkusil dan, poln doživetij in gibanja na prostem. Tak otrok ima predihana pljuča in veliko večjo podporo za krepak imunski sistem kot otrok brezhibnih čeveljcev.

Otrok, ki ima v nahrbtniku od hrane popackano majico (in včasih tudi hlače) ima možnost optimalnega razvoja - fizično in psihično. Veliko hitreje bo razvil spretnost rokovanja s priborom, medtem pa imajo njegovi možgani možnost zaznavanja in spoznavanja sveta v polnosti vseh čutil.

Dokler je otrok čist in so samo oblačila umazana, je zanj dobro poskrbljeno - skozi njegove in skozi pedagoške oči.

216 views
ŠE SVEŽE
Arhiv
bottom of page