top of page
  • Dejan Ilič

Mednarodni posvet: "Izzivi in priložnosti urbanega čebelarstva v MOL"

Mednarodni posvet je bil 29.11.2017 v stavbi Emporiuma v Ljubljani.

Pozdravni nagovor je imel A. Jus, poudaril je pomen povezovanja čebelarjev v področno krovno organizacijo.

G. Trušnovec je podal kratek pregled urbanočebelarskih novosti v Ljubljani:

Osnovali so blagovno znamko Tivolski med in predstavili inovativno izdelavo čebeljih panjev.

Maruška Marovčič je predstavila izhodišče za čebeljo pot – samooskrba, biodiverziteta in čebelarstvo. Podporni sistemi MOL so izobraževanja in nepovratna sredstva. Vspostavili so službo za pobiranje rojev, blagovno znamko Ljubljanski med. V sklopu čebelje poti so z vidika dobre prakse na EU področju dobili nagrado za prenos znanj.

F. Petrovčič je predstavil svoje urbano čebelarstvo na strehi Cankarjevega doma. Institucija uporablja med teh čebel v protokolarne namene.

J. Božič je iz svojega obiska v ZDA predstavil njihov način čebelarjenja, tudi v AŽ panju. V ZDA je cena slabe pol kilograma urbanega medu $22, mentorsvo pa zaračunavajo.

Posebna gostja T. Strniša je z vidika kmetijskega ministrstva predstavila razvoj čebelarstva v Sloveniji. Čebelarstvu je posebej naklonjena, ker v njem vidi možnost reševanja lakote in revščine tudi drugod po svetu. Slovenija je dolžna dajati pomoč tretjim državam in skozi prenos znanja v čebelarstvu je to idealna priložnost.

M. Pislak Ocepek je s področja zdravstvenega varstva čebel v urbanem prostoru izpostavila problematiko saniranja hude gnilobe čebelje zalege in predlagala rešitev z ustrezno embalažo za odstranjevanje okuženih čebeljih družin. Opozorila je še na nujnost dostopa omogočenega veterinarjem ob pregledu.

M. Meglič je opozoril na pomen sonaravnega sočasnega zatiranja varoze, predstavil dobro prakso na njihovem področju, opozoril na obveznost zdravljenja in pokazal s prstom na mučenje živali pri čebelarjih, ki ne zdravijo.

J. Luketa je s stališča invalidne osebe prikazala pomen sodelovanja pri čebelarjenju in terapevtskih dejavnostih povezanih s čebelarjenjem.

Posvetovanje je trajalo od 9.30 do 15. ure in se je zaključilo z zakusko. Medeno penino je doniral J. Jere.

22 views
ŠE SVEŽE
Arhiv
bottom of page