top of page
  • Nina Ilič

Vrtec Lunba v majskem National geographicu


V Čebeljo pot v Ljubljani je kot del Zavoda Eneja vključen tudi zasebni vrtec Lunba na Viču.

"S sodelovanjem prostovoljcev, otrok in MOL smo na Grbi ustvarili medoviti vrt, kjer se lahko otroci med drugim seznanijo s čebelami in pomenom, ki ga imajo te opraševalke," pravi Nina Ilič, ustanoviteljica in direktorica vrtca. "Lani je bilo na prireditvi, ki smo pripravili v sklopu programa Api vrtec, poleg otrok prisotnih več odraslih, med njimi dva čebelarja. Otroke na stik z naravo in živalmi pripravljamo ves čas, že pred tem so imeli znanje, kako se pravilno približati čebelam in kako se obnašati v njihovi bližini. Prostim čebelam se niso približali vsi otroci, tisti, ki so se, so imeli zaščitne čebelarske klobuke. Pobliže so si čebele lahko ogledali v oglednem satu, kjer so bile za steklom."

Na vprašanje o varnosti otrok Iličeva odgovarja: "Varnost je na prvem mestu, zato ima naše osebje osnovno znanje iz prve pomoči in ukrepanja ob anafilaktičnem šoku zaradi morebitnega pika, pri roki pa je vedno komplet za prvo pomoč. Ampak nevarnost pika je podobna kot med sprehodompo travniku spomladi."

Iličeva pravi, da so dosedanje izkušnje zelo dobre. Otroci se s čebelami in njihovimi pridelki seznanjajo z vsemi čutili. "Ko si pripravijo prvi napitek na osnovi čebeljega medu, so tako navdušeni, da jih je prav veselje gledati."

Vir:

Besedilo: Marjan Žiberna

Fotografija: Luka Dakskobler

Naslov celotnega prispevka: Urbano čebelarstvo

National geographic, maj 2018, str. 129, 130, 131

ŠE SVEŽE
Arhiv
bottom of page