top of page
  • Nina Ilič

Terapija s pomočjo živali v Zavodu Eneja

Terapevtska žival, ki jo vodi usposobljen vodnik, pozitivno vpliva na zdravje človeka. Zmanjšuje učinke stresa, žalosti, depresije, tesnobe, zmanjšuje samouničevalne misli in občutek bolečine ter blagodejno deluje na srčno-žilni sistem in apetit.

V grobem delimo učinke terapije s pomočjo živali v 3 skupine:

  1. učinki na fizični ravni (hitrejše in lažje okrevanje po travmah, hitrejše celjenje ran, uporaba živčno mišičnega sistema, blagodejni učinek na krvožilni sistem ter seveda: moč dotika);

  2. učinki na psihični ravni (izboljšanje samopodobe in samospoštovanja, umirjenost, sproščenost, razvoj empatije, povečanje zaupanja vase, vnos zunanjega sveta, krepitev stika z realnostjo, doživljanje pozitivnih čustev);

  3. učinki na socialni ravni (zmanjševanje občutka osamljenosti, stik z zunanjim svetom, zmanjšanje strahu pri navezovanju stikov z drugimi ljudmi, večanje želje po sodelovanju, razvoj zdrave osebne distance ter vzpostavitev bližine - doživetje intimnosti in telesnega stika).

Dejavnost s terapevtsko živaljo povzroči v človeškem organizmu sproščanje večjih količin endorfinov, ki jih označujemo za hormone sreče. Ob redni strokovni terapiji s pomočjo živali se zmanjša poraba protibolečinskih zdravil in pomirjeval.

Z načrtovanimi in spontanimi, skupinskimi in individualnimi aktivnostmi znotraj programa uporabimo biofilijo (biološko pogojena potreba človeka po povezanosti z naravo) za pozitiven vpliv na čustveni, kognitivni, estetski in osebnostni razvoj posameznikov (tudi otrok).

Terapija s pomočjo živali (pes, mačka, čebele) pod našim strokovnim vodstvom omogoča zagotavljanje osnovnih čustvenih potreb:

  • potreba po izkazovanju in prejemanju ljubezni,

  • potreba po osamosvajanju,

  • potreba po uspehu,

  • potreba po spoštovanju in priznavanju,

  • potreba po varnosti,

  • potreba po disciplini in omejitvah,

  • potreba po koristnosti.

Človeškemu organizmu blagodejni čebelji pridelki služijo kot dobra opora na fiziološki ravni, le-ta pa je prvi predpogoj za napredovanje na katerem koli področju. Strokovnost in celovitost terapije s pomočjo živali zagotavljata novo energijo in notranje ravnovesje uporabnikov.

Viri:

Musek, Janek. Psihologija: Človek in družbeno okolje, 1993.

Kristjansson, Kristjan. Učenje čustvene vrline: postkohlbergov pristop, Čustva, Časopis za kritiko znanosti, 2010.

Projektna dokumentacija, Zavod Eneja 2017.

58 views
ŠE SVEŽE
Arhiv
bottom of page