top of page
  • Nina Ilič

S čebeljimi pridelki proti težavam in izzivom v prehrani starostnikov


Osnova težav v življenju starostnikov je izsuševanje, slabša kakovost skeletnega sistema, slabša aktivnost organov ter žlez z notranjim izločanjem. Tudi slabe prehranjevalne navade in nezdrav način življenja pokažejo posledice v starosti.

Dodaten izziv predstavlja slaba prilagodljivost starostnika na kakršne koli spremembe.

Živila nižjega cenovnega razreda so so slabše kakovosti ter pogosto niso živila lokalne pridelave. Čebelji pridelki s primernim skladiščenjem so zdravo in dlje časa obstojno sredstvo za krepitev zdravja. Potrebe starejšega organizma narekujejo optimalen vnos antioksidantov, vnos večje količine vitaminov in mineralov, redne obroke, veliko raznolikost v vnosu hranil sezonsko in lokalno pridelano hrano ter čebelje pridelke v različnih oblikah konzumacije: kulinarično, kot prehranski dodatek, aromaterapija in nega telesa.

Čebelji pridelki s svojo sestavo omogočajo naraven in neškodljiv vnos antioksidantov, vitaminov, mineralov in še vrsto drugih človeškemu organizmu koristnih snovi ter ob tem ne delujejo negativno na pridružene bolezni starostnika.

Ciljno naravnana konzumacija medu, matičnega mlečka, cvetnega prahu in propolisa ob upoštevanju njihovih splošnih, fizioloških, kemijskih in farmakoloških lastnosti, omogoča večjo kvaliteto življenja v tretjem življenjskem obdobju.

Kakovostni čebelji pridelki služijo kot hrana in kot zdravilo. Uporaba čebeljih pridelkov je namenjena izboljšanju psihofizičnega stanja in preprečevanju bolezni.

(Povzetek v slovenskem jeziku avtorice Nine Ilič je iz Zbornika povzetkov z recenzijo;

5. znanstvena in strokovna konferenca z mednarodno udeležbo: "Zdravje starostnikov"

Fakultete za vede o zdravju, 2018)

Spletni dvojezični povzetek na voljo TUKAJ >>.

ŠE SVEŽE
Arhiv
bottom of page