top of page
  • Nina Ilič

Podpis ekolistine - Vrtec Vrhovci


Danes je bil za Vrtec Vrhovci velik dan - z vestnim delom so dokazali, da se trudijo, da bi čim več prispevali k skupni viziji čistega in zdravega okolja. Njihov trud je bil poplačan s pridobitvijo zelene zastave Ekošole.

Program Ekošola je mednarodno uveljavljen program celostne okoljske vzgoje in izobraževanja, namenjen spodbujanju in večanju ozaveščenosti o trajnostnem razvoju med otroki, učenci in dijaki skozi njihov vzgojni in izobraževalni program ter skozi aktivno udejstvovanje v lokalni skupnosti in širše. Vsako leto najuspešnejšim šolam podeljujejo mednarodna priznanja – zelene zastave. To je tudi edino javno in mednarodno priznanje slovenskim šolam za okoljevarstveno delovanje, skladno z mednarodnimi kriteriji FEE (Foundation for Environmental Education).

Vrtec Vrhovci je že v minulih šolskih letih pokazal naklonjenost zelenim vsebinam s sodelovanjem z Zavodom Eneja in Zeleno prostolnico Ljubljana v projektu: Pustolovska pot.

Ena izmed dejavnosti Vrtca Vrhovci, ki pa je pripomogla k laskavi pridobitvi najvišjega priznanja oziroma prepoznavnega znaka, da spada v mednarodni program Ekošola, je sodelovanje z Zavodom Eneja v projektu Oaza čebelje paše (ki je sicer sestavni del programa Api Vrtec).

Na kratko o Oazi čebelje paše 2018:

Za uvod naj povem – v kolikor še niste nikjer zasledili – da smo v letu 2018 prvič proslavili 20. maj kot svetovni dan čebel (Slovenija je bila pobudnica za proglasitev 20. maja za svetovni dan čebel).

Lokacija oaze čebelje paše: Medoviti vrt na Grbi.

Medoviti vrt na Grbi temelji na štirih stebrih: osveščanje, izobraževanje, sobivanje in solidarnost. Gre za čudovito povezavo: človek – narava – čebela.

Zasnovan je kot medovita terapevtska točka za medgeneracijsko učenje in apiterapijo. ​

Otroci iz skupine Zmajčki, Vrtec Vrhovci, enota Tehnološki park, šolsko leto 2017/18, so postali ČASTNI SKRBNIKI MEDOVITE GREDE NA VRTU ( vsega skupaj 3-eh gred) in se tako vključili v čudovito živo zgodbo ohranjanja narave in biodiverzitete na ljubljanski Čebelji poti.

Projekt Oaza čebelje paše je bil namenjen vsem ljubljanskim vrtcem pod enakimi pogoji; sofinancirala in tako omogočila ga je Mestna občina Ljubljana. Več o MVG ter vsebinah na njem >>.

V veliko veselje in čast mi je, da smo v Zavodu Eneja s projektom Oaza čebelje paše prispevali k pridobitvi zelene zastave Ekošola v vrtcu Vrhovci, in tudi, da sem se kot ena izmed podpisnikov ekolistine lahko udeležila današnjega prijetnega medgeneracijskega dogodka Vrtca Vrhovci kot predstavnica Zavoda Eneja.

61 views
ŠE SVEŽE
Arhiv
bottom of page