top of page
  • Nina Ilič

Podpora za jetra, ledvice in črevesje (1)


V obdobjih, ko so naši otroci (pa mi tudi) izpostavljeni virozam in drugim obolenjem na 101 način, lahko pridemo v situacijo, ko so antibiotiki neizbežni. Ali pa protibolečinska sredstva.

Lahko verjamemo in živimo naraven in zdrav način življenja z vsem srcem – a ko je farmakološka cesta najbolj optimalna pot do zdravja, se je seveda poslužimo.

Medtem ko zdravila pomagajo premagovati bolezen, spotoma intenzivno obremenjujejo jetra, ledvice in črevesno mikrofloro.

Dobro je ukrepati ustrezno, naravno. Najboljša pomoč je zagotovo tista, ki združuje prijetno s koristnim. Ja, kulinarika.

BANANIN PIRE

Sestavine zadostijo za 2 osebi – na primer otroka + starša, ki ga neguje.

3 - 4 manjši krompirji

1 zrela banana (naj bo že malo mehka)

žlička svežega cvetnega prahu

20 g masla

malo mleka po izbiri (kozje, ovseno, riževo, kravje)

sol

Priprava:

Kuhanemu krompirju dodamo banano, pretlačimo do gladke mase skupaj z maslom, cvetnim prahom, mlekom in soljo. Bananin pire ima rahlo sladkast pridih.

K bananinemu pireju se odlično prilega popečen losos (priporočam!) ali piščančji zrezek v lastni omaki (kot plan B) in/ali kuhana zelenjava za juho (oranžen, bel in rumen korenček, zelena, por, koleraba, čebula).

Kako tako kosilce koristi?

Banane so odličen vir vitamina B6 in kalija, bogate pa so tudi z vitaminom C, manganom, magnezijem in nekaterimi drugimi vitamini iz skupine vitaminov B kompleksa.

Vsebujejo veliko kalija, zato so koristne za preprečevanje nastanka visokega krvnega tlaka in srčno-žilnih obolenj ter za zdravje ledvic. Visoka vsebnost vlaknin, kot so pektini in rezistentni škrob, upočasnjuje prehod hrane iz želodca v tanko črevo, kar posledično upočasni dvig sladkorja v krvi po obroku in podaljšuje občutek sitosti. Vlaknine, ki jih najdemo v bananah, hkrati pripomorejo k redni prebavi in izboljšujejo inzulinsko rezistenco.

Banane vsebujejo tudi pomembne antioksidante, dopamin in katehine, ki prispevajo k zdravju srca in ožilja.

Krompir je koristen vir rudnin in vitaminov, dober za prebavo in želodec ter za zdravo kri in ožilje. Krompir pomaga pri bolečinah v mišicah in visokem pritisku.

Krompir ima malo kalorij, veliko vitamina C, vitamina B6, ki ščiti možgane in živčni sistem pred boleznimi, deluje proti rakavim celicam in ščiti krvne žile. Bogat je s kalijem, manganom, bakrom in vlakninami. Krompir upravičeno prištevamo k zdravilnim rastlinam. Koristen je tudi pri obremenjenem srcu, saj velike količine kalija v krompirju pospešujejo izločanje vode, kar je povezano tudi s koristnostjo za ledvice.

Cvetni prah vsebuje vse za organizem potrebne hranljive sestavine: beljakovine, ogljikove hidrate, lipide, vitamine (A, B1, B2, B5, B6, P, H, E, folna kislina in pantotenska kislina), encime, vlaknine in minerale (kalij, magnezij, kalcij, fosfor, železo, jod in druge).

Ena najmočnejših lastnosti cvetnega prahu je njegova sposobnost uravnovešanja prebavnega trakta. Koristno deluje na tanko in debelo črevo, zaradi velikih količin natrija, magnezija in kalija pomaga srcu in krvnim žilam. Železo in jod cvetnemu prahu dajeta lastnost koristnosti za krvno sliko, jetra in delovanje ščitnice.

Cvetni prah izboljšuje diurezo, delovanje ledvic in deljuje krepčilno. Če je med zrnci cvetnega prahu veliko regratovega cvetnega prahu, je njegov pozitivni učinek na ledvice še posebno močan.

Losos je – čeprav mastna riba - odličen gurmanski pripomoček za jetra. Je odličen vir beljakovin, omega-3 maščobnih kislin in vitamina D (ki je eden iz zbirke ključnih vitaminov za krepitev odpornosti).

Zelenjava. Korenje kar kriči po vitaminu A, zelena, čebula in por so s svojimi sestavinami močna podpora za celotna izločala, čebula poleg tega močno pomaga tudi dihalom in prebavnemu traktu. Koleraba je znana po blagodejnemu učinku na spodnji del prebavil.

Če na koncu dodamo še jabolko in probiotični napitek, smo zmagali na celi črti.

In nenazadnje: okrepljen organizem s podporo tam, kjer jo zaradi zdravljenja potrebuje, hitreje in lažje okreva. Pa saj vemo – dobro počutje izhaja iz trebuha. Na tak in na tak način.

Dober tek!

Viri so na voljo v uredništvu Zavoda Eneja.

167 views
ŠE SVEŽE
Arhiv
bottom of page