top of page
  • Nina Ilič

Zamašen nos in sinusi

Vnetje nosne sluznice (rinitis) in vnetje obnosnih votlin (sinusitis) pogosto padeta sočasno. Pomoč s čebeljimi pridelki je visoko učinkovita ne glede na to ali gre za virusni, bakterijski ali alergeni sprožilec težav. Sinusitis se lahko pojavi kot posledica rinitisa, lahko pa je posledica širjenja okužbe iz abscesa (ognojka) na zgornjih zobeh, vdora okužene vode pri skoku v vodo, ovire v nosu in drugo.

Vnetje obnosnih votlin je izredno pogosto, mnogo ljudi ga doživi ob vsakem prehladu. Dobro je, če ga skušamo čim prej odpraviti, saj sinusitis – čeprav redko – lahko povzroči resnejše zaplete, kot je vnetje možganskih ovojnic (meningitis), vnetje očnice ali vnetje kostnega mozga.

V primeru hudega vnetja obnosnih votlin običajno zdravimo z antibiotiki; v tem primeru priporočam ogled >> tega zapisa.

Apiterapija

Poslužujemo se enega izmed načinov ali kombinacije načinov. V izogib nepotrebnim komplikacijam in za priporočila o apiterapiji skozi kulinariko uporabite kontaktni obrazec >> brezplačno svetovanje.

  1. Nanos svežega matičnega mlečka v tankem sloju v nosnici. Najbolje z vatirano palčko. Pomembno: ne segajmo z že uporabljeno stranjo vatirane palčke ponovno v matični mleček! Nanos prinese najboljše rezultate zvečer, pred spanjem. Priporočam predvsem pri virozah in prehladu. Ponovitev 1x dnevno do izboljšanja.

  2. Nanos medu (najboljši je kristaliziran cvetlični ali kostanjev med) v tankem sloju v vsako nosnico. Prav tako najbolje z vatirano palčko, zvečer pred spanjem. Pomembno: ne segajmo z že uporabljeno stranjo vatirane palčke ponovno v med! Če gre za hude težave, izvajamo nanos tudi zjutraj. Priporočam ob virozah, prehladu, vnetju obnosnih votlin, senenem nahodu. V primeru, da 1x dnevno ni dovolj, lahko ponovimo tudi večkrat preko dneva do izboljšanja.

  3. Žlički medu dodamo nekaj kapljic tinkture propolisa (v razmerju med:propolis – 2:1). z dobljeno zmesjo v tankem sloju namažemo notranjo stran obeh nosnic kot navedeno v navodilih v 2. točki.

  4. Vsak dan pojejmo najmanj eno (bolje več) veliko žlico medu (najbolje gozdnega). Ob tem je pomembno, da medu damo čas, da učinkuje tam, kjer želimo. V ustih med najprej dodobra razmočimo, šele nato pogoltnemo.

  5. Razpršimo propolis v nosnici. Lahko večkrat na dan.

  6. Zelo priporočam aerosolno apiterapijo v Zavodu Eneja, kjer zagotavljamo pravo razmerje čebeljih pridelkov v optimalnih odmerkih. Z aerosolno apiterapijo dosegamo vrhunske rezultate. V primeru hujšega vnetja obnosnih votlin se je je priporočljivo poslužiti 2x dnevno, če to ne gre, vsaj 1x dnevno oziroma čim pogosteje do izboljšanja (običajno traja do 15 – 20 dni).

Pomembno: ko gre za otroka, v izogib nepotrebnim komplikacijam uporabite kontaktni obrazec >> brezplačno svetovanje.

Zgoraj opisano je primerno tudi v času nosečnosti in dojenja, prinese močne rezultate ter ne predstavlja dodatne obremenitve organizma v primeru sočasnega katerega koli načina zdravljenja (ga pa okrepi).

Pri otrocih v primeru rinitisa in/ali sinusitisa priporočam pogostejše menjavanje posteljnine (še posebno blazine) in oblačil.

Viri:

  • Dokumentacija Zavoda Eneja

  • Kapš, P., primarij dr. med. specialist internist in pulmolog. Bolezni dihal in čebelji pridelki. Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana, 2014.

735 views
ŠE SVEŽE
Arhiv
bottom of page