top of page
  • Nina lič

Narava na recept


5. oktobra 2018 se je Škotska zapisala med najboljše države na svetu - v smislu inteligentne in smotrne obravnave in zdravljenja bolnikov. 5. oktober 2018 se je namreč zapisal v zgodovino kot dan, ko so škotski zdravniki dobili pooblastila, da kot terapijo (ali del le-te) na recept predpišejo: NARAVO.

V Združenem kraljestvu je to prvi tovrsten program. Omenjeni program, morda bolje poznan kot ekoterapija, vključuje strokovne smernice za celotno koledarsko leto.

Človek z rastočo urbanizacijo in uporabo tehnologije vse bolj izgublja stik z naravo - posledično pa tudi sam s seboj in z drugimi ljudmi. Posledice nenaravnega načina življenja rezultirajo v okrnjenem zdravju, konkretneje: odstotek kronorarnih obolenj, težav z duševnim zdravjem in kroničnega stresa strmo narašča v vseh populacijah razvitega sveta.

Znanstvene raziskave na temo človeškega zdravja in učinka narave na človekovo zdravje oziroma na njegovo telo vključujejo povsem (iz)merljive parametre: kortizol v krvi, prevodnost kože, spremljanje ohranjanja pozornosti, spremljanje razpoloženja, srčni utrip in krvni tlak. Povedano drugače: učinki narave na človeka so izmerljivi in so dokazljivi. Narava glede na mnoga znanstva dognanja učinkuje na človeka izredno močno ter izrazito pozitivno tako na fizičnem kot na duševnem področju eksistence.

Program zdravljenja z naravo je v prvi vrsti namenjen znižanju krvnega tlaka in tesnobe ter povečanju sreče za tiste s sladkorno boleznijo, duševno boleznijo, stresom, boleznimi srca in drugo.

Med številnimi znanstvenimi dognanji o koristi narave za človekovo zdravje, mnogi od njih potrjujejo sledeče:

  • V le 90-ih minutah zunaj na gozdnatem območju, se bo zmanjšala aktivnost v delu vaših možganov, ki je tipično povezan z depresijo.

  • Preživljanje časa v naravi zmanjšuje krvni tlak.

  • Preživljanje časa v naravi zmanjšuje anksioznost in povečuje srečo.

  • Preživljanje časa v naravi zmanjšuje agresivnost in simptome ADHD, izboljšuje nadzor bolečine, krepi imunski sistem

  • Po povzetku raziskav o zdravstvenih koristih narave je tega še veliko več.

Vsekakor ne gre zanemariti pomembnosti strokovnih smernic tovrstnih programov (mednje se uvršča tudi naš program Terapija s pomočjo čebel), ki morajo v profesionalnem pristopu vsebovati tudi metodologijo, ciljno usmerjenost in v našem primeru: strokovno mentorstvo in zagotavljanje varnosti.

Več O terapiji s pomočjo čebel TUKAJ >

Viri:

- Fleischer, E. Spletni članek: Doctors in Scotland can now prescribe nature to their patients, 2018, https://bigthink.com/personal-growth/doctors-in-shetland-can-now-prescribe-a-walk-in-nature, z dne 14.1.2019

- Dokumentacija Zavoda Eneja.

- Williams, F. Narava zdravi in popravi, 2018.

64 views
ŠE SVEŽE
Arhiv
bottom of page