top of page
  • Nina lič

Osnove razvoja predšolskega otroka


Pedagoško delo z otroki v predšolskem obdobju je na prvem mestu delo z veliko mero odgovornosti, zato smo se za izpopolnitev apiterapevtskega pristopa v programu Api vrtec povezali z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, kjer so nam podali smernice glede uporabe čebeljih pridelkov pri predšolskih otrokih.

Vzgoja, prežeta z naravo in umetnostjo, lahko vlije otroku vseživljenjsko vnemo do učenja. Otroci ob rednem stiku raziskovanja v naravi razvijajo čustvene sposobnosti, kakršna je empatija, ponotranjijo pa tudi globok občutek medsebojne povezanosti vseh živih bitij.

Program Api vrtec smo pilotno izvedli v Zasebnem vrtcu Lunba v Ljubljani, v oddelku prve starostne skupine.

V prvih dveh letih je otrok v tako imenovani senzomotorični fazi razvoja. Bistveno je zaznavanje, spoznavanje s pomočjo gibanja in vseh petih čutil - svojo okolico intenzivno spoznava z vsemi razpoložljivimi čutili, z usti, nosom, ušesi, očmi, s kožo po celem telesu. Vsa doživeta izkustva skozi sočasni motorični razvoj omogočajo razvijajočim se možganom ustvarjanje vedno več novih in vse bolj specializiranih živčnih povezav, kar je tisto, kar v kasnejših obdobjih omogoča optimalen miselni in duševni razvoj.

Otroci skozi prosto in usmerjeno gibanje vsrkavajo svet narave z vsemi svojimi čutili, ob tem pa jih samodejno vodita raziskovalna igra in notranja motivacija. Otrok se v predšolskem obdobju uči gibati, z gibanjem pa se tudi uči, spoznava okolje in pridobiva prve pomembne izkušnje. Gibanje je povezano z vsemi preostalimi področji otrokovega osebnostnega razvoja: psihomotoričnim, kognitivnim ter socialno-emocionalnim.

Pomembni dejavniki osebnostnega razvoja predšolskega otroka so tako rast, spremembe na individualni ravni delovanja ob pojavljanju in razvijanju sposobnosti delovanja na višji ravni (psihomotorično, kognitivno in socialno-emocionalno področje), zorenje (kakovostne spremembe, ki omogočajo, da otrok napreduje k višji stopnji delovanja), izkušnje in adaptacija (medsebojno učinkovanje otroka in okolja).

Za namene spremljanja učinkovitosti programa uporabljamo različne kazalnike iz vseh podzvrsti praks znotraj programa.

Vir:

Ilič, N. Strokovni prispevek v Zborniku Osebnostni razvoj predšolskega otroka, XII. mednarodna strokovna konferenca za vzgojitelje v vrtcih, MIB EDU, 2019.

67 views
ŠE SVEŽE
Arhiv
bottom of page