top of page
  • Nina Ilič

Pizza vrt za mlade


V soboto, 13. aprila 2019, je na Enejinem medovitem učnem vrtu potekala odlična delavnica za mlade: Pizza vrt.

Mestna občina Ljubljana s programom Zavoda Eneja na Čebelji poti nudi konstruktiven odgovor na vse večjo ogroženost biotske pestrosti. Pripravili smo raznolike vsebine za vse generacije preko celega leta. Ena izmed njih je projekt Pizza vrt za mlade.

Delavnica Pizza vrt je bila namenjena mladim in njihovim družinam. Vodja projekta je Vesna Nagelj iz Socialne akademije. Ekipa Zavoda Eneja jo je z veseljem podprla in omogočila realizacijo projekta ter ga tudi malce vsebinsko obogatila. Vrtnarjenje je dober primer vzgoje zdravih navad, naravnega gibanja, zdravja in zdrave prehrane. Je pa tudi odlična priložnost za ozaveščanje glede pomembnosti biotske pestrosti. Enejin medoviti učni vrt na Grbi in Pizza vrt kot dela njega na ljubljanski Čebelji poti imata pomembno nalogo spodbujanja biotske raznovrstnosti, ki je osnova za dober pridelek oz. večjo rodnost rastlin. Tako se na učenje na vrtu vključijo tudi čebele.

Vremenska ohladitev nas ni ustavila - skrbno pripravljene aktivnosti so vse udeležence spravile v dobro voljo, nas osvežile in razgibale. Ugotovili smo, kako smo na vrtu lahko odgovorni. S pomočjo umetnosti smo načrtovali svojo pico, s čutili okušali lanskoletne začimbe, ki jih želimo na pici ter nato oblekli vrtnarske rokavice in posadili sestavine za pico.

Med saditvijo rastlin sem predstavila pomen medovitosti ter povezavo vrt - čebele - pizza. Udeleženci so si lahko ogledali virtualni panj in na njem prepoznali zalego, matico in čebele delavke.

Ob koncu programa smo se še nagradili s picami, ki jih je prav za ta projekt donirala Tratorija s picami Azur. Odlične so bile. Na koncu smo družinam razdelili razglednice, ki so jih narisali na temo medovitosti in čebel otroci iz Poljske. (Hvala! Z dobrim namenom so nadaljevale svojo pot v svet.)

Otroci so uživali v prepoznavanju znanj, ki jih že imajo in v tistih znanjih, ki so jih na novo osvojili. Dan je bil prijeten. Hvala vsem, ki ste ga delili z nami.

36 views
ŠE SVEŽE
Arhiv
bottom of page