top of page
  • Nina Ilič

Api sadna malica proti spomladanski utrujenosti


Spomladanska utrujenost ni bolezen, je pa stanje, ki nakazuje okrnjeno odpornost organizma po zimi. Ne pojavi se vedno in tudi ne pri vseh ljudeh. Najbolj so ji izpostavljeni vremensko občutljivi ljudje in posamezniki, ki zimo preživijo pretežno pasivno (torej manj aktivni ljudje).

Stanje spomladanske utrujenosti spremlja občutek utrujenosti, izžetosti, pri nekaterih ljudeh ga spremlja apatično razpoloženje ali glavobol. Kot nekakšno okrnjeno pomanjkanje življenjskega zagona in vitalnosti.

Bolj enolična zimska prehrana (manj naravnih vitaminov in mineralov), sprememba vremena in nihanja temperature se lahko negativno izzrcalijo na našem počutju. Vsekakor so temu bolj izpostavljeni ljudje s slabokrvnostjo ali starejši.

Za ponovno vzpostavitev ravnovesja lahko napademo spomladansko utrujenost tako, da ji "vrnemo sulico":

  • Poskrbimo za vsakodnevno gibanje na svežem zraku (vsaj 30 minut). Če se le da, se z aktivnostjo podajmo na sonce z družino in/ali prijatelji. Ljudje smo izrazito družabna bitja. To pomeni, da za svoj zdrav obstoj in vseživljenjski razvoj potrebujemo drug drugega (tudi dejstvo, da si gremo morda občasno na živce, je koristno, v kolikor znamo upravljati s svojimi impulzi jeze). Združimo torej prijetno s koristnim in si privoščimo zdrav način življenja ob kvalitetnem preživljanju časa s tistimi, ki so nam pomembni.

  • Raznolika prehrana. Tu je logika pravzaprav zelo preprosta: ko skrbimo za čim bolj raznolik jedilnik nam vsa možna hranila ne uidejo. Potrebujemo jih.

  • Api-sadna malica. Zelo hranljiv, krepčilen in obenem lahek obrok za vse priložnosti: zabavno pripravljanje hrane z otroki, prigrizek v službi, malica za na pot. Recept je sila preprost: Izbrano sadje (več vrst) oprano in narezano položimo na krožnik kot narezek ali v skledico kot sadno solato. Po okusu dodamo med, malo cvetnega prahu in nekaj kapljic brezalkoholne tinkture propolisa. Tak obrok je hranljiv, dober in zdrav.

Cvetni prah deluje na naše telo stimulativno, saj krepi libido in izboljša cirkulacijo krvi ob blagodejnem delovanju na jetra in črevo. Poleg tega vsebuje proteine, ogljikove hidrate in vse aminokisline, ki jih potrebuje živčni sistem, da lahko ustvari svoja lastna antidepresivna sredstva (endorfine).

Propolis je izdelek, ki ga čebele pridelajo za lastno zdravje. Kljub poskusom znanstvenikom do danes ni uspelo najti učinkovitega nadomestila za propolis z enakim učinkom kot ga ima naravni propolis. Sestavljajo ga smole rastlin, čebelji vosek, eterična olja ter vitamini in minerali. Za propolis je značilno antialergijsko in antibakterijsko delovanje ter imunostimulacijske in raka uničujoče lastnosti.

Med ima mnogo manj kompleksno sestavo kot propolis, pa vendar zelo konkreten učinek na naše telo. Vsebuje eterična olja, proteine, različne sladkorje in ogljikove hidrate, v manjšem deležu tudi vitamine in minerale. Pri medu nikakor ne moremo mimo njegove hranilne vrednosti, je pa vsekakor dobro izpostaviti tudi njegove antibiotične in protivnetne lastnosti ter "čistilno" učinkovanje (pomaga pri razstrupljanju telesa).

Pa dober tek :-)

54 views
ŠE SVEŽE
Arhiv
bottom of page