top of page
  • Nina Ilič

Api delavnice na Enejinem medovitem učnem vrtu na Grbi

Med poletnimi počitnicami 2019 je na vrtičkarskem območju Grba v Ljubljani veselo in življenja polno, saj Enejin medoviti učni vrt na Grbi vse bolj postaja točka druženja in učenja in tudi točka, kjer otroci spoznavajo pomen življenjskega cikla in pridelave hrane na lastnih površinah. Tako jim program animacij, predavanj in delavnic na Enejinem medovitem vrtu na Grbi, ki ga za Mestno občino Ljubljana koordinira Zavod za razvoj empatije in ustvarjalnosti Eneja socialno podjetje, pomaga graditi odnos do okolja in pridelave hrane.


Zelo pomemben del njihovega spoznavnega odkrivanja sveta so osnovna znanja o čebelah in drugih opraševalcih, o opraševanju in povezavi le-tega z zdravjem in prehrano človeka ter o pomenu biotske pestrosti in naše vloge v njej.


Tako otroci spoznajo pojem ekološkega vrtnarjenja in njegovih nekaj osnovnih prijemov. Ozaveščajo osebno odgovornost na področju lastne in tudi skupne varnosti ter se naučijo pripraviti api zobno pasto po svojem okusu.


Med prijetnim in ustvarjalnim druženjem, ki vključuje tudi prosto igro, otroci ugotavljajo razliko med vrtom in medovitim vrtom. Enejin medoviti vrt na Grbi nima motiva zgolj v zdravem načinu pridelave hrane, temveč skuša v spodbujanju biotske pestrosti in varstva okolja ves čas zagotavljati hrano za različne opraševalce ter širiti znanje med ljudi vseh generacij.


Hvala vsem, ki ste z nami v tej čudoviti zgodbi: Mestna občina Ljubljana, vrtičkarji na Grbi, Javni zavod Mala ulica, Zeleni svet, Davor Špehar s.p., Bayer, Nova kuverta predelava papirja d.o.o. in drugi.

Posebna zahvala tudi mojemu čebelarskemu mentorju, NPK čebelarju in čudovitemu bratu Dejanu Iliču ter moji čebelarski mentorici, čebelarki in najboljši mami Simoni Gostinčar. Brez njiju ne bi tako prijetno-bogato doživljala narave in spoznavnih izkušenj.


49 views
ŠE SVEŽE
Arhiv
bottom of page