top of page
  • Ekipa Zavoda Eneja

Izobraževanje Api vrtec


Foto: Urška Stražišar

V tem tednu, 5. in 7. novembra 2019, je potekalo prvo strokovno usposabljanje strokovnih delavcev petih ljubljanskih vrtcev z naslovom Api vrtec.


Api vrtec je strokovni pedagoški program, ki smo ga sooblikovali z Mestno občino Ljubljana. Temelji na senzornih izkušnjah in aktivnem ustvarjanju otrok, poudarek so metode igre, raziskovanja in eksperimenta. Program je v svoji zasnovi in primerih dejavnosti usklajen s pedagoškimi načeli in Kurikulom za vrtce.


Novembra smo izvedli prvo izobraževanje za mentorje. Potekalo je dva dneva (5. In 7. 11. 2019), udeležilo pa se ga je 15 pedagoških delavk in organizatoric prehrane iz petih ljubljanskih vrtcev – Vrtec Otona Župančiča, Vrtec Ledina, Vrtec Galjevica, Vrtec pod gradom in Vrtec Pedenjped.


Foto: Urška Stražišar

Oba dneva strokovnega usposabljanja sta potekala v prijetnem, sproščenem in ustvarjalnem vzdušju. Za prijeten in konstruktiven uvod v dogajanje je za udeleženke spregovorila ga. Nataša Jazbinšek Seršen, vodja oddelka za varstvo okolja MOL, s svojo prisotnostjo in toplimi besedami so nas razveselili še vodja Odseka za razvoj podeželja g. Gorazd Maslo in vodja ljubljanske čebelje poti ga. Maruška Markovčič, veseli pa smo bili tudi udeležbe ga. Urška Stražišar in ga. Meliha Dizdarević iz MOL.


Teoretični in praktični del seminarja je v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana, g. Danilom Bevkom iz Nacionalnega inštituta za biologijo, Turistično kmetijo Pri Lazarju, Čebelarsko zvezo Slovenije in drugimi pripravila in vodila Nina Ilič iz Zavoda za razvoj empatije in ustvarjalnosti Eneja.


Skozi celodnevni proces so se udeleženke seznanile s kranjsko sivko, osnovami čebelarskega leta in namenske uporabe čebeljih pridelkov, divjimi čebelami in drugimi opraševalci, učnim vrtom MOL, načini varstve narave, ki se jih vrtec v svojem pedagoškem delu dotika in učnim čebelnjakom MOL.


Foto: Nina Ilič

Udeleženke so skozi aktivno participacijo spoznale pravila lepega vedenja v bližini čebelnjakov in ostala znanja, ki omogočajo varno sobivanje z naravo tudi ljubljanskim najmlajšim meščanom.


Na koncu izobraževanja so udeleženke pripravile osnutek svojega programa API vrtca za šolsko leto 2019/2020, kjer se je pokazala vsa njihova kreativnost in naklonjenost vsebini.


Bilo je intenzivno in ustvarjalno, predvsem pa konstruktivno. Hvala vsem, še posebej pa Mestni občini Ljubljana in pedagoginjam, ki bodo s svojim delom prispevale k bolj zdravemu okolju za opraševalce in ljudi.


ZANIMIVE POVEZAVE:

64 views
ŠE SVEŽE
Arhiv
bottom of page