top of page
  • Nina Ilič

Mikrobi v prsti - zakaj smo zaradi stika z zemljo srečnejši?


Mikroorganizmi, ki se nahajajo v zemlji, učinkujejo na naše možgane podobno kot antidepresivi - le da so brez stranskih učinkov in možnosti za razvoj odvisnosti.

To pomeni, da je prst s svojo organsko sestavo naravni antidepresiv. Ob neposrednem stiku zemlje s kožo se v nas razvija občutek sreče, krepi pa se tudi naš imunski sistem.

To, o čemer vrtnarji in kmetje že dolgo govorijo, je danes znanstveno izmerljivo dejstvo! Ko se nam zdi, da je naš vrt naš raj na zemlji, naša terapevtska točka, naš svetli prostor za polnjenje baterij, to ni zgolj občutek, temveč je dejstvo.

Kako se to pravzaprav zgodi?

Mikroorganizmi v zemlji povzročajo višanje ravni citokinov (citokini so beljakovine, ki delujejo kot posredniki med elementi imunskega sistema), s tem pa se sproži povečano izločanje serotonina. Ob sproščanju serotonina, hormona sreče, občutimo občutek sreče in sproščenosti.

Dolgotrajno pomanjkanje serotonina ima za posledico depresijo, anksioznost, obsesivno kompulzivne in bipolarne motnje.

Testi na podganah so pokazali, da je skupina podgan, ki so ji injekcijsko in skozi prehrano dodali mikroorganizme iz zemlje, še 3 tedne rezultirala v izboljšani kognitivni aktivnosti, zmanjšanih učinkih stresa in boljšem ohranjanju pozornosti.

Raziskujejo tudi vpliv mikrobov v tleh za izboljšanje kognitivnih funkcij, Crohnovo bolezen in celo revmatoidni artritis.

Ob delu z zemljo pridemo v stik z omenjenimi mikroorganizmi s kožo, vdihovanjem in vnosom v naš krvni sistem (v primeru ranic na koži).

Fizično delo na vrtu niža negativne učinke stresa in dviguje razpoloženje - kemični aspekt pa poskrbi za občutenje sproščenosti in veselja.

Vrtnarjenje je torej dokazano pridobitev za zdravje - medtem, ko pozitivno vplivamo na svoj psihofizični razvoj, obenem pridelamo svežo, zdravo hrano, ki nas razvaja z barvami, aromami in hranilno vrednostjo. Da o čudovitem sodelovanju s čebelami in drugimi opraševalci ob tem sploh ne govorimo.

Vir:

26 views
ŠE SVEŽE
Arhiv
bottom of page