top of page
  • Nina Ilič

O čebeljem vosku


Čebelji vosek je vsestransko uporaben čebelji pridelek 12-18 dni starih čebel delavk. Ne morejo ga proizvajati ves čas - proizvajajo ga zgolj v času obilne paše (za sintezo voska potrebujejo velike količine cvetnega praha in medu), uporabljajo pa ga za gradnjo satja.

Ljudje uporabljamo vosek v kozmetiki, dišavah, za zdravje, v kemični industriji za proizvodnjo lakov, izolacijskih materialov, za inpregnacijo usnja, za voščene sveče in podobno.

Po kemični sestavi je vosek zmes z več kot 300 različnih sestavin. Če ga dolgo skladiščimo, se na njem pojavi beli poprh, ki mu ne vemo porekla, je pa znak, da je vosek čist. Ob rahlem pogrevanju vosek ponovno dobi svojo naravno barvo in poprh izgine.

V toplih dlaneh vosek postane prijetno voljan za ustvarjanje. Ko ga dodatno segrevamo, sprejema veliko toplote, ki jo pri polaganju na obolelo mesto počasi oddaja. S tem sprožimo v tkivu boljšo cirkulacijo krvi ter s tem oskrbljenost s hranilnimi snovmi. Učinek na telo je ob tem preprečevanje vnetnih procesov ter odstranjevanje toksičnih snovi iz telesa. Sestavljajo ga estri, maščobne kisline in ogljikovi hidrati.

Vosek se v vodi ne topi, tudi prebavljiv ni. Je inertna snov, ki je sesalci ne prebavimo. Ob tem nima nikakršnih škodljivih učinkov, le skozi prebavni sistem pripotuje v mirujočem (nespremenjenem) stanju z zdravju koristnimi stranskimi učinki.

Deluje antibiotično - uničuje patogene mikroorganizme. Ob tem ima regenerativen učinek na poškodovane celice in tkiva. Trdo kožo mehča in ji popravlja videz.

Satje je odlično za terapevtsko in/ali pedagoško ustvarjanje ali kot čutna pot.

Zanimiva čutna izkušnja, ki prinese tudi korist za zdravje zob, dlesni, celotne ustne votline in grla vse do dihal, je uživanje (žvečenje) medu v njegovi najbolj naravni obliki: med v satju.

Med v satju je odličen tudi za predšolske otroke, saj takšna prehranska oblika optimalne podpore njihovemu razvoju ne predstavlja nikakršne nevarnosti - povsem varno je, če vosek pogoltnejo.

Posebno zanimiva pa je uporaba voska v obliki oblog na različnih predelih telesa ali kot masaža dlani. Pedagoške ali apiterapevtske nasvete v zvezi z naštetim lahko poiščete tukaj.

Aerosoli, aromaterapija in zdravje

Pomemben način uporabe je vsekakor tudi v obliki aerosolne terapije. Z aerosolno terapijo očistimo zrak v prostoru (še posebno, če vosku dodamo tudi propolis), negujemo dihala in možgane, obenem pa pričaramo prijetno pomirjujoče vzdušje.

Aerosolna terapija s čebeljimi pridelki blagodejno vpliva na vegetativni živčni sistem ter dviguje odpornost na zunanje spremembe. Vnos earosolov skozi nos v dihala in posredno v krvni obtok vpliva na razpoloženje, čustva in imunski sistem.

Vosek je po svojih darovih vsekakor enakopraven med čebeljimi pridelki in uporaben še za vse kaj več, kot le svečarstvo.

Viri:

- Kapš, P., prim. dr. med. Zdravnik svetuje. ČZS, 2018.

- Pušnik, V. Apimedicina II. Propolis in čebelji vosek. Čebelarski center Maribor, 2014.

143 views
ŠE SVEŽE
Arhiv
bottom of page