top of page
  • Nina Ilič

Virtualna api delavnica: vijolica in cvetni prah v kostanjevem medu

Tokratna api delavnica je malce drugačna - ker delamo na domu in je snemana doma, sem uporabila priložnost in posnela kratko predstavitev s hčerko oz. mi ona pomaga pri prikazu priprave api izdelka.

 

Eden prvih cvetličnih vonjev, ki nas po mrzli zimi vabi na plan je dobra stara, v čebelicam všečne barve oblečena - vijolica.

Umešča se na Seznam divje rastočih rastlin, ki se uporabljajo na slovenskem.

Uporablja se jo lahko na različne načine - v žganju (nekoč jo moram pripraviti v medenem žganju), v juhi, čaju, sirupu ... Danes si je ne bomo pripravili v nobenem izmed teh načinov. Pripravili si bomo api izdelek: vijolico s cvetnim prahom v kostanjevem medu.

Pa najprej poglejmo uporabnost sestavin.

Vijolica (Viola odorata)

UPORABNOST VIJOLICE

Uporabnost vijolice so ljudje prepoznali že pred tisočletji. V antičnem Rimu so na primer z njo zdravili alkoholnega mačka. Recept? Spleteš venček iz vijolic in si ga posadiš na glavo. Tako med učinkovanjem eteričnih olj tudi simpatično izgledaš.

Stari Grki, pa tudi Rimljani, so imeli vijolico za umirjanje jeze in simbol plodnosti. Verjetno tudi zato, ker je bila ena zahvaljujoč svojim učinkom ena izmed bistvenih sestavin ljubezenskih napojev.

Vijolica na prvem mestu pomirja dihalne in prebavne poti in s tem izboljšuje razpoloženje. Dobra je tudi kot podpora pri občutkih napetosti in strahu. S čiščenjem krvi vpliva na izgled kože, ki po uporabi vijolice dobi zdrav, sijoč videz.

Glavne učinkovine so saponini in alkaloidi, veliko vlogo ima rutin (Rutin, imenovan tudi rutozid in kvercetin-3-rutinozid, je naravni flavonoid in antioksidant. To učinkovino poleg drugih flavonoidov uvrščamo med vitamin P, čeprav ni striktno vitamin.).

Uporabna je cela rastlina. V našem primeru bomo uporabili zgolj cvetove, lahko pa uporabite tudi stebla in liste. Korenin vijolice se v današnji zgodbi izogibajte, saj vsebuje alkaloid violinin, ki povzroča slabost in bruhanje.

Vijolico najdemo na robu gozda v družbi gozdnih jagod. Ali pa po senčnih travnikih, ob plotovih, vrtovih. Njen čas je zdaj, le pogumno v nabiranje.

UPORABNOST CVETNEGA PRAHU

Cvetni prah je odličen vir esencialnih aminokislin, beljakovin, pa tudi vitaminov, ogljikovih hidratov, mineralov, encimov in maščob.

Cvetni prah v kombinaciji z medom ima veliko moč proti slabokrvnosti, pomanjkanju energije in splošnem vzdrževanju odpornosti.

Najboljši učinek ima svež cvetni prah, ki se ga malce težje dobi. Suh ima za cca 50% zmanjšano moč (a vseeno bolje, kot nič). Dobimo ga v bolje založenih trgovinah, pri nekaterih čebelarjih, v lekarni.

UPORABNOST KOSTANJEVEGA MEDU

Kostanjev med je med vsemi najbogatejši z rudninskimi snovmi. Tudi vitaminska vrednost kostanjevega medu je večja kot pri drugih vrstah medu. Poleg tega vsebuje največ vodikovega peroksida, zato med vsemi medovi kostanjev deluje najbolj baktericidno.

Ugodno deluje pri motnjah prebave in presnove ter pomirja. Je tudi najbogatejši s cvetnim prahom, zato blagodejno deluje na starostno oslabelost, različna živčna obolenja, anemije, ter krepi prebavila in jetra. Skratka odlična podpora v teh z virusom korona zaznamovanih dneh.

Vsebuje več fruktoze kot glukoze, zato ga lahko pod zdravniškim nadzorom uporabljajo tudi lažji sladkorni bolniki.

VIJOLICA S CVETNIM PRAHOM V KOSTANJEVEM MEDU

Kolikočina uporabljena v predstavitvi:

  • 450g kostanjevega medu

  • 2 zvrhani čajni žlički cvetnega prahu

  • pest svežih cvetov in listov vijolice

Tako pripravljeno vijolico lahko zajtrkujemo na kruhu in maslu, jo vmešamo v jogurt ali kosmiče, jo zaužijemo samostojno na žlički ali jo vmešamo v čaj.

Vijolica s cvetnim prahom v kostanjevem medu umirja vnetja, blaži bolečine in pomaga pri izkašljevanju. Tak domači izdelek pomaga zoper nespečnost, zasluzena dihala in krepi srce. Izredno pozitivno vliva na naše počutje, razpoloženje in zagon. Je prava mala energetska bombica za telo in duha, kar v teh, s korona virusom zaznamovanih dneh, še kako pride prav.

79 views
ŠE SVEŽE
Arhiv
bottom of page