top of page
  • Nina Ilič

Virtualna api delavnica: api malica za spomladansko krepitev

Tudi tokratna api delavnica zrcali razmere, v katerih je pripravljena. S hčerko sva si porazdelili delo kot pritiče: jaz rada pišem, ona se dobro razume s kamero ...

Vabljeni k ogledu kratke predstavitve. Več o učinkih današnje api malice najdete pod posnetkom.

TROBENTICA

Ena izmed tipičnih znanilk pomladi je poleg vijolice tudi trobentica (Primula vulgaris). Še posebno radi jo imajo otroci, saj poleg razveseljevanja s svojo sončkasto svetlo barvo nudi tudi sladko zabavo: na njen cvet lahko zaigramo kot na trobento (ni ga čez to rastlinsko pihalo), pa še prijetno sladkega okusa je.

Je še niste poskusili? Okus cvetov spominja na med. Prijetno sladki so, s tem vabijo opraševalce v svoje naročje. Pomembno: pojesti moramo neoprane (saj niso umazane), saj bi z vodo sprali vse učinkovine s cvetov.

Cvetove trobentic uporabljamo v kulinariki za krašenje jedi (vemo pa, da mora biti vse okrasje na krožniku užitno), lahko pa jo uporabimo tudi za juhe, omake, solate, čaje. Uporabljamo lahko sveže ali posušene cvetove.

Trobentica vsebuje vitamine (A in C) in saponine, ki lajšajo dihalne tegobe. Koristni za naše zdravje pa so tudi njeni flavonoidi, eterično olje in grenčine. Trobentica čisti kri, ledvice, sečila in dihala (to pomeni, da lajša kašelj). S svojim delovanjem preprečuje ali vsaj blaži pljučnico, pripomore tudi pri migreni, živčnem glavobolu in nespečnosti. V kombinaciji z vinom (cvetovi trobentice namočeni v vinu) je čudovito krepčilo za srce in živce.

Lahko rečemo, da lajša bolezni, ki se pojavijo ob koncu zime, s tem pa je odlična za premagovanje spomladanske utrujenosti in krepitev organizma.

Trobentico najdemo na travnikih, ob robu gozda v družbi vijolic in jagod. Priporočam družinsko nabiranje v dopoldanskem času, ko na cvetovih ni več rose in že polno razpira svoje cvetove soncu. Ob tem ne pozabimo na pravilo: nikoli ne vzemi vseh cvetov na enem mestu (ali listkov; mi se danes pač osredotočamo na cvetove). Na vsakem nahajališču pustimo nekaj trobentic še za čebele - pa tudi prav je pustiti nekaj trobentic, da neokrnjeno kličejo odo pomladi tudi po našem odhodu.

JAGODA

Cvetove trobentic lahko uživamo kar tako, spontano, na sprehodih, lahko pa jih naberemo in pripravimo prijetno api malico za vso družino. Druga priporočena sestavina dneva je: jagoda.

Z jagodo ne upoštevamo pravila sezonske hrane, ki ga sicer močno zagovarjamo. Upoštevamo pa dejstvo, da je skrajnost prav tako škodljiva, kot hitra hrana. Dobro je, (še posebno v korona-samoizolaciji, ki smo je že malce siti), da se malo nahranimo in pocrkljamo s hrano za dušo.

No, ko gre za jagode, na srečo ne hranimo samo duše. Sadeži so polni vitaminov in mineralov. Blagodejno vplivajo na črevesje, krepijo kosti in pomlajevalno vplivajo na kožo. Vsebujejo železo, natrij, kalcij, kalij in fosfor (+ različne sadne kisline). Izpostavimo še vitamine A, B (1 in 2) in C ter vlaknine in antocianine (pigmenti značilne rdeče barve, ki so znani kot dobri antioksidanti). Salicilna kislina v našem telesu zmanjšuje možnost za nastanek črevesnega raka in deluje protivnetno.

Uživanje svežih sadežev znižuje krvni tlak in odvaja zaloge sečnine (beri: pozitivno učinkuje na sečila).

 

API MALICA DNEVA:

JAGODA S TROBENTICO IN CVETLIČNIM MEDOM

UPORABNOST CVETLIČNEGA MEDU

Cvetlični med je odlično energetsko živilo. Izredno krepčilno in blagodejno deluje na dveh nivojih:

- samostojno učinkovanje njegovih sestavin: sladkorji (fruktoza in glukoza - saharoze je manj), flavonoidi, vitamini, minerali, encimi, organske spojine in aromatične spojine, rastlinski antibiotiki in drugo;

- sinergija učinkov na organizem.

Cvetlični med je med bolj sladkimi vrstami medu, po sladkem cvetličnem okusu ga prekaša zgolj akacijev med. Tudi za cvetlični med je značilno njegovo protivnetno in kardiotonično delovanje (spodbuja delovanje srca). Kot vse vrste medu tudi cvetlični med deluje antibiotično in razstrupljajoče ter krepi splošno odpornost organizma.

Cvetlični med je naravno zdravilo proti alergijam (posebno proti senenemu nahodu) in pri izčrpanosti organizma (npr. po zimi ali bolezni).

Današnja api malica dneva nahrani telo in duha - učinkuje neposredno na tistih mestih, kjer nastajata dobro počutje in življenjska moč. Ob tem pa še poboža brbončice na jeziku (in tiste v očeh) in poskrbi za razmiganje na svežem zraku.

Dober tek!

54 views
ŠE SVEŽE
Arhiv
bottom of page