top of page
  • Nina Ilič

Virtualna api delavnica: Spoznajmo različne načine za uporabo rožmarina

V spodnji video predstavitvi vam Eneja prikazuje nekaj načinov uporabe rožmarina in postopke priprave rožmarinovega kisa s cvetnim prahom, rožmarinovega macerata s propolisom ter rožmarinove tinkture s kostanjevim medom.

Vabljeni k ogledu in branju. In ostanite zdravi :)

Danes se posvetim rožmarinu in raznolikosti, glavni igralec: dobri stari lepo dišeči rožmarin (Rosmarinus officinalis). Uporaben v suhi in sveži obliki - odvisno od namena uporabe. O čebeljih pridelkih sem pisala že večkrat, zato tokrat opredelim zgolj učike api izdelkov kot posameznih celot.

 

Izvirni pomen njegovega imena (ros, marinus) je 'roža, ki raste ob morju'. Stari Grki in Rimljani so ga povezovali z boginjama ljubezni, Afrodito in Venero. Verjeli so namreč, da vonj rožmarina osvobaja duha. In šele ko je duh svoboden, lahko ljubezen prepoji telo.

Rožmarin so doživljali kot simbol večnega ohranjanja mladosti.

Tudi v Sloveniji nismo imuni na rožmarinove čare. Vpeli smo ga v mnoge ljudske pesmi. Njegove dišeče vejice so zaradi eteričnih olj tradicionalno simbol zvestobe in misli na ljubljeno osebo.

 

Sestavine rožmarina, ki nas najbolj zanimajo, so flavonoidi, ki poživljajo in učinkujejo kot antioksidant. Všeč nam je tudi rožmarinska kislina, ki deluje antiseptično (uničuje patogene mikroorganizme). Čreslovine krčijo tkivo in preprečujejo okužbe. Karzonojska kislina najbolj učinkuje na možgane - ščiti pred Alzheimerjevo boleznijo in zavira procese staranja.

Nasploh je rožmarin skoraj sinonim za krepitev spomina in koncentracije ter poživitev. Dalmatinci so tradicionalno kopali slabotne in rahitične otroke v rožmarinovem čaju, da so jih okrepili.

Učinkuje tudi na delovanje jeter (predvsem na nastajanje in pretok žolča) in pljuč ter poživlja srce (pospešuje krvni obtok), zato je odličen v boju proti glavobolu, ki je posledica napetosti in stresa.

KULINARIKA

Kulinarika je plat uporabe rožmarina, ki je zagotovo vsem znana. Prav pride v vseh možnih oblikah in stanjih: svež kot vejica ali posamezni listi, suh kot vejica ali posamezni listi ali zmlet v prah, mariniran, skratka ni da ni.

Odličen je v omakah, juhah, kot čaj. Uporablja se ga tudi kot konzervans, predvsem za meso in maščobe. Ne pozabimo tudi, da je sestavina nekaterih likerjev. Lahko pa ga dodamo tudi v testo za kruh. Še posebej dobro pride ob dodatku oljčnega olja. Rožmarinov čaj z dodatkom lipovega medu pa učinkuje poživljajoče na telo in pomirjujoče na duha.

ROŽMARINOV KIS S CVETNIM PRAHOM

Primerni sta obe vrsti kisa, jabolčni in vinski kis. Še posebej pomembno sredstvo za preprečevanje bolezni in dobrodejnost zdravja je jabolčni kis. Cvetni prah je kot vedno boljši svež, lahko pa uporabimo tudi suhega.

Priporočljiva je uporaba v vsakodnevni prehrani. Uporaben je v solati, pa tudi v drugih jedeh - nekatere gospodinje ga npr. dodajo v govejo juho. Če nimamo limone, lahko dodamo v čaj rožmarinov kis s cvetnim prahom.

Uporaba tega api izdelka presega zgolj kulinariko. Lahko ga dodamo kopeli (0,25 l), saj deluje razkuževalno in obenem koži prijazno, kot obkladek za lajšanje bolečin ob izvinu ali bolečih mišicah, vnetju sklepov, glavobolu. Učinkovit je tudi kot ustna vodica za izpiranje ust (malce razredčimo, da ni prehudo).

IZ MOJE DOMAČE LEKARNE

Najprej povejmo tole: rožmarin pozitivno deluje na naše zdravje kakorkoli ga uporabimo, torej v kulinariki zgoraj ali po spodaj prikazanih primerih. Čebelji pridelki prav tako.

MASAŽA S CVETOVI ROŽMARINA

S svežim cvetjem masiramo mesta, ki jih je prizadel protin ali revma. V boju proti revmi se po poročanju dr. Filipa Terča (revmatolog in začetnik moderne apiterapije; 1844-1917) več kot odlično obnese tudi čebelji strup. Uporaba čebeljega strupa za zdravstvene terapije v Sloveniji še ni uradno registrirana, ponekod v tujini se že izvaja.

ROŽMARINOV MACERAT S PROPOLISOM

Pripravimo ga lahko z razredčenjem eteričnega olja rožmarina z nevtralnejšim oljem (npr. oljčno, mandljevo ali sončnično). Sama prisegam tudi na v oljčnem olju namočen rožmarin, ki mu dodamo kapljice propolisove tinkture.

Tak api pripravek je odličen za pospeševanje celjenja (negnojnih) ran, protibolečinsko terapijo, preprečevanje mišičnih krčev, masažo za poživitev. Tako propolis kot rožmarin zavirata razvoj patogenih mikroorganizmov.

ROŽMARINOVA TINKTURA S KOSTANJEVIM MEDOM

V 95% alkohol dodamo veliko količino kostanjevega medu in liste rožmarina in namakamo z občasnim pretresanjem (vsakih nekaj dni) 30 dni.

Api rožmarinova tinktura je odlična zoper izpadanje las. Uporabimo pa jo tudi kot poživilo, krepitev po preboleli bolezni. Zaradi učinka na možgane in odpornost, je praktično sredstvo za pomoč pri pripravljanju na izpit (pomaga pri koncentraciji in krepitvi spomina) ali brainstorming.


202 views
ŠE SVEŽE
Arhiv
bottom of page