top of page
  • Mateja Funkl in Nina Ilič

20. maj - Svetovni dan čebel

V vrtcu Galjevica smo praznovali Svetovni dan čebel. Že jutranji pozdrav otrok se je pričel s slovensko glasbo Lojzeta Slaka: Čebelar. Otroci pesem poznajo in skupaj smo jo zapeli.

V tem dnevu smo namenili čas za spoznavanje in pomen čebelarstva v Sloveniji. Otrokom smo predstavili medonosno čebelo-kranjsko sivko. Prebirali smo slovenske pregovore o čebelah in spoznavali pomembno vlogo čebele pri ohranjanju biotske raznovrstnosti v naravi.

V naravnem okolju smo izvedli ustvarjalne delavnice z različnimi likovnimi materiali. Izdelovali smo lutke, risali, slikali in izdelali čebelnjak s panjskimi končnicami.

Skupina najstarejših otrok je imela novinarsko konferenco, kjer so se pogovarjali o umetnih škropivih in zastrupljanju narave in s tem tudi čebel. Čebelarstvo ima v Sloveniji bogato tradicijo in je pomemben del naše kulturne dediščine, zato smo ob praznovanju želeli otrokom približati le delček te bogate tradicije.

 

V sodelovanju z Mestno občino Ljubljana, Oddelek za varstvo okolja (Odsek za razvoj podeželja), smo v Zavodu za razvoj empatije in ustvarjalnosti Eneja z namenom, da bi z izobraževanjem o pomenu čebeljih pridelkov in čebel v mestu seznanili naše najmlajše meščane, pripravili strokovni pedagoški program API vrtec.

V začetku novembra 2019 smo izvedli prvo izobraževanje za mentorje iz petih ljubljanskih vrtcev – Vrtec Otona Župančiča, Vrtec Ledina, Vrtec Galjevica, Vrtec pod Gradom in Vrtec Pedenjped.

Mestna občina Ljubljana v šolskem letu 2019/2020 omogoča brezplačno pilotno izvajanje programa v petih vrtcih v Ljubljani, še v šolskem letu 2020/21 bo to omogočila naslednjim petim vrtcem, cilj pa je, da v naslednjih treh letih večina vrtcev pristopi k izvajanju omenjenega programa.

 

Preberite tudi:

63 views
ŠE SVEŽE
Arhiv
bottom of page