top of page
  • Darja Belec in Nina Ilič

20. maj - S knjigo v naravo

Svetovni dan čebel se je v naši skupini v Vrtcu Pedenjped pričel že pri zajtrku - s pokušino različnih vrst medu. Ugotavljali smo, kateri med je bolj svetel, kateri temen, kateri sladek in kateri grenak. Otrokom je bil najbolj všeč okus lipovega in akacijevega medu.

Dan smo nadaljevali z zgodbico o Antonu Janši in čebelah, sledil je pogovor o tem, kako pomembne so čebele za človeka. Spoznali smo še nekatere druge žuželke, ki oprašujejo rastline: čmrlja, metulja in veščo. Na travniku smo spoznali nekatere rastline, na katerih lahko čebela nabirajo medičino (kamilico, mak, ivanjščico, regrat) ter ugotavljali kaj loči travniško cvetje od trave.

Našli smo tudi dva drevesa, katerih med smo zjutraj okušali – kostanj in lipo ter ugotavljali kako izgledajo njuni cvetovi. Skupaj z otroci smo oblikovali poseben kotiček v igralnici.

 

V sodelovanju z Mestno občino Ljubljana, Oddelek za varstvo okolja (Odsek za razvoj podeželja), smo v Zavodu za razvoj empatije in ustvarjalnosti Eneja z namenom, da bi z izobraževanjem o pomenu čebeljih pridelkov in čebel v mestu seznanili naše najmlajše meščane, pripravili strokovni pedagoški program API vrtec.

V začetku novembra 2019 smo izvedli prvo izobraževanje za mentorje iz petih ljubljanskih vrtcev – Vrtec Otona Župančiča, Vrtec Ledina, Vrtec Galjevica, Vrtec pod Gradom in Vrtec Pedenjped.

Mestna občina Ljubljana v šolskem letu 2019/2020 omogoča brezplačno pilotno izvajanje programa v petih vrtcih v Ljubljani, še v šolskem letu 2020/21 bo to omogočila naslednjim petim vrtcem, cilj pa je, da v naslednjih treh letih večina vrtcev pristopi k izvajanju omenjenega programa.

 

Preberite tudi:

54 views
ŠE SVEŽE
Arhiv
bottom of page