top of page
  • Simona Gostinčar

Kako je biti čebelar?


V Sloveniji sta najhladnejša meseca december in januar in takrat se čebelar ukvarja bolj s samim seboj, prodajo in načrtovanjem svoje skupne prihodnosti s čebelami. Vse troje je močno povezano in soodvisno med seboj.

Delo na sebi za čebelarja pomeni priznanje samemu sebi za svoje osebne dosežke na področju čebelarstva, izobraževanju in spremljanju novosti, vključevanju v lokalno skupnost in prenašanju čebelarskih znanj. Vse posvečanje samemu sebi sledi preprosti podjetniški skrivnosti: čebelar si mora biti všeč, ko se pogleda v ogledalo. V vseh poklicih smo ljudje uspešnejši, če znamo z delovnimi uspehi ugajati najprej samim sebi, čebelarstvo pa pomeni več kot poklic, pomeni življenjsko naravnanost, življenjsko filozofijo. Pravi slovenski čebelar ima čebele resnično rad in ima rad tudi čebelnjak in klopco pred njim, ki je naša posebnost.


Prodaja je področje, ki mu je nujno treba posvečati prav posebno pozornost, pravzaprav je treba pozornost namenjati kupcem. Kupci so precej svojeglava bitja in gredo svojo pot prej kot rečeš 'dober med imam'. Hočejo vse vedeti in vse videti in včasih je to težko sprovesti tako, da ni moteče za čebele in je prijazno radovednemu obiskovalcu. Prodajni cilji so bolje realizirani, kadar ima čebelar poleg svojih čebel rad tudi ljudi, naklonjenost ljudem je najlažja pot za prepoznavanje njihovih potreb. Zadovoljiti jih potem sploh ni težko.


Načrtovanje prihodnosti pa ni mogoče brez bližnjih družinskih članov. Treba se je usesti skupaj, se dogovarjati in sporazumeti. Uspešno družinsko čebelarstvo je v mnogočem precej podobno socialni strukturi v čebelji družini. Čebelja družina deluje vedno in povsod enotno, poganja jo napredek in blagostanje za celo družino in nobena čebela se ne zaganja v svoj prav, vedno v skupno dobro. Zato čebele obstajajo obstajajo že milijone let in bodo še naprej, če jih ne bo spodnesel 'človeški napredek', svet, ki je prilagojen človekovi vsakokratni komoditeti.


Vse zgoraj našteto pomeni, da čebelar ne more biti vsak. Pomeni pa tudi, da dober čebelar postaja vedno boljši človek, saj skrb za čebele odpira neštete spregledane vidike, tako rekoč daleč od ponorelega sveta. Čebelnjak ni nujno, da je stavba za čebelje panje, v kateri so čebelji panji naloženi v skladovnico, čebelnjak je tudi čebelje naselje v obliki vrstnih hiš, dvojčkov ali trojčkov, celo malih stolpičev, kadar gre za čebelarstvo v nakladnem sistemu in stoje panji samostojno nameščeni vsak s svojo streho na večji površini.


V uspešnem podjetniško naravnanem družinskem čebelarstvu se je čebelarjenja najlaže priučiti. Otroci imajo nešteto možnosti od rane mladosti naprej prisostvovati in se po svojih zmožnostih vključevati v čebelarska opravila in opazovati življenje čebel. Že zgodaj cenijo čebelnjak kot prostor za dušni raj, se naučijo spoštovati potrebo po miru in sproščenosti, ki vlada pri čebelah celo ob močnih pašah. Naučijo se, kako obratuje čebelja tovarna pod milim nebom v vseh vremenskih pogojih, zato znajo ceniti in kasneje zadovoljiti potrebo po varnem domu.


Pri čebelah se ljudje naučimo, da moramo najprej korenito poskrbeti za svoje osnovne potrebe, šele potem lahko poskrbimo za druge ali si ustvarimo družino in na koncu pridemo v poštev za čebelarstvo. Znova smo na začetku: poskrbeti zase, ukvarjati se s samim seboj tako dolgo in na tak način, da smo si všeč in smo zadovoljni sami s seboj.


Prav lepa podoba človeka in z njo povezano dobro počutje v zdravem telesu pa je prvi korak v apiterapiji. Apiterapija deluje celostno in trajno. Že skrb za čebele je apiterapija, imajo pa čebele še mnoge, na prvi pogled nezaznavne učinke. Čebelarjenje je potemtakem privilegij, ki spremeni človeka in pomaga k družinskim prihodkom. Na človeško skupnost čebelar skupaj s čebelami vpliva in deluje po dveh poteh: čebele oprašujejo dajejo čebelje pridelke. Skupaj s čebelami je mogoče pridelati od medu, do cvetnega prahu, matičnega mlečka, propolisa, čebeljega strupa in voska, ki so vsi po vrsti zdravilo za mnoge človekove težave. S prodajo čebeljih pridelkov čebelar pripomore k splošni družbeni blaginji na področju zdravja.


Tisti trenutek, ko čebelar zapre matico v panj, je postal odgovoren do vse čebelje družine. Nenapisan kodeks zavezuje vsakega čebelarja k zagotavljanju dobrobiti čebel, to pa lahko zagotovi le tako, da temeljito spozna biologijo čebel, kar preprosto pomeni poznavanje osnovnih poglavij življenja vsakega živega bitja: razmnoževanje, naravni viri hrane, zdravstveno varstvo čebel oz. varnega okolja. Vse troje skupaj deluje posamično in povezano!


Tudi lokalne skupnosti so zavezane k premišljenim okoljskim ukrepom, ker je prisotnost čebel v bližnjem človekovem okolju nujna zaradi zagotavljanja hrane človeka. To je razlog, da se tudi čebelarji vključimo v vsa življenjska področja in prenašamo čebelarska spoznanja naprej. Čebelarstvo je na vso moč trajno, zeleno in zagotavlja delovna mesta, zato mora biti zagotavljanje čebelam primernega okolja pomembna prioriteta lokalnih in državnih institucij.


V družinskem čebelarstvu MedaPolnaSkleda 'dajemo naprej' že od samih začetkov in bomo z veseljem in velikim entuziastvom širili svoje čebelarske dejavnosti še naprej od znanih meja. Dobrodošli vsi uka željni!


Kako je torej biti čebelar, saj čebele pikajo? Da bo odločitev za čebelarstvo ali pa za uporabo čebeljih produktov lažja, premislite o naslednjih dveh trditvah:


1. Čebele rade pikajo. Ali to drži?

2. Čebele najraje in najmočneje opikajo čebelarja začetnika. Kako prepoznajo začetnika?


239 views

Recent Posts

See All
ŠE TOPLO
ARHIV
bottom of page